Η δυνατότητα χρήσης των Συμβολαίων για τη Διαφορά (CfD) για την αμοιβή υφιστάμενων σταθμών ΑΠΕ, καθώς και οι μηχανισμοί αποζημίωσης δυναμικότητας (capacity mechanism) περιλαμβάνονται στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα και αύριο στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει με βασικό αντικείμενο την έγκριση της οδηγίας για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Παντελής Κάπρος.
Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, που ουσιαστικά αφορά στην αναθεώρηση της οδηγίας για τις ΑΠΕ με έμφαση στις μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις προμήθειας (PPA) και στα CfD φαίνεται ότι έχει ξεμπλοκάρει, καθώς βρέθηκε η συμβιβαστική φόρμουλα για την πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία και άλλες χώρες με πυρηνικές μονάδες είχαν προβάλλει ένα άτυπο βέτο, όσο δεν αναγνωριζόταν το “ροζ υδρογόνο”, που παράγεται με ηλεκτρισμό από πυρηνική ενέργεια, ως ανανεώσιμη ενέργεια. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των χωρών- μελών κατέληξαν σε συμφωνία για το ροζ υδρογόνο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνία τη Δευτέρα για να υιοθετήσουν το περίγραμμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως μετέδωσε το Reuters.
H μεταρρύθμιση εστιάζει στον κεντρικό ρόλο των ΑΠΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας και της προβλεψιμότητας των τιμών ενέργειας, στο απόηχο της ενεργειακής κρίσης.
Τα δύο βασικά εργαλεία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη των στόχων αυτών και της περαιτέρω αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ως το 2030 είναι τα «Συμβόλαια για τη Διαφορά» ή CFD και τα ΡΡΑ, για την αμοιβή των παραγωγών ενέργειας.
Ανάμεσα στα υπό συζήτηση θέματα είναι εάν τα CFD θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ή όχι, εάν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, το capacity mechanism και η υλοποίηση νέων μονάδων παραγωγής σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, εκτός από την συμβιβαστική φόρμουλα για το “ροζ υδρογόνο” η Επιτροπή φέρεται ότι συμφώνησε να εξαιρέσει και ορισμένες μονάδες αμμωνίας από τους στόχους για τις ΑΠΕ.