Mεταβατικό τιμολόγιο και ελευθερία όσον αφορά στις κατηγορίες των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ζητά, μεταξύ άλλων, η εταιρία προμήθειας ΝRG, επισημαίνοντας παράλληλα αρκετές ασάφειες και κοστοβόρο γραφειοκρατία στην εισήγηση της PAAEY (πρώην ΡAE) για τα τιμολόγια ρεύματος που αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Oκτωβρίου.
Οπως τονίζει η NRG στην επιστολή που κατέθεσε στη σχετική διαβούλευση της ΡAAEY “η πρόβλεψη ενός βασικού «τιμολογίου μετάβασης» εκ μέρους της Αρχής στο οποίο οι προμηθευτές θα εντάξουν τους υφιστάμενους πελάτες θα αποτελούσε την πιο εύστοχη επιλογή”, στο πλαίσιο της επιστροφής στην “κανονικότητα”, δηλαδή στον τρόπο τιμολόγησης που ίσχυε πριν ληφθούν τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, τα οποία λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στο κείμενό της η εταιρία υπενθυμίζει ότι το σύνολο της αγοράς, προμηθευτές και καταναλωτές, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής. Παρόλα αυτά, τα κυμαινόμενα τιμολόγια που εισηγείται η ΡΑΑΕΥ περιέχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, δεδομένου ότι η Aρχή επιστρέφει στον προ της κρίσης τρόπο τιμολόγησης. Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η NRG, ότι σχεδόν το σύνολο των πελατών Χαμηλής Τάσης με κυμαινόμενα τιμολόγια θα επιστρέψει στη ρήτρα αναπροσαρμογής, πράγμα για το οποίο η εταιρεία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις τόσο όσον αφορά στη ρήτρα όσο και στις συνέπειες της.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει την ανάγκη ρυθμιστικής πρόβλεψης για ένα βασικό «τιμολόγιο μετάβασης», που θα διευκολύνει τόσο την ίδια την διαδικασία προγνωστοποίησης της μετάβασης, όσο και τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα ενημερωθούν με πληρότητα και διαφάνεια για το τιμολόγιο στο οποίο θα ανήκουν και βάσει του οποίου θα τιμολογούνται από την 01.10.2023.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η πρόβλεψη, που εισηγείται η Αρχή, για ενσωμάτωση στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ειδικού πεδίου στο οποίο ο καταναλωτής θα παρέχει έγγραφη συναίνεση περί της κατανόησής του σχετικά με την ταξινόμηση – τυπολογία του προϊόντος με το οποίο συμβάλλεται, εισαγάγει έναν άκαμπτο κανόνα, ο οποίος περιορίζει την ελευθερία ανάπτυξης νέων προϊόντων, χωρίς να διασφαλίζει ότι ο πελάτης τυπικά και ουσιαστικά προβαίνει σε ενημερωμένη/συνειδητή επιλογή.
Η εταιρία εκφράζει την αντίθεσή της, σε αυτό που διαφαίνεται ως πρόθεση ταξινόμησης των προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από την Αρχή. Υπενθυμίζει ότι τα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές έχουν πλήρως απελευθερωθεί από το β’ εξάμηνο του 2013. Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αυτής , η τυποποίηση – ταξινόμηση των διαθέσιμων προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας αφέθηκε στην ίδια την αγορά, η οποία ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει προϊόντα, βάσει των προβλέψεων των σχετικών κανονισμών.
Περαιτέρω, η ίδια η ανάλυση της προτεινόμενης ταξινόμησης των προϊόντων, δηλαδή οι 4 κατηγορίες τιμολογίων της ΡΑΑΕΥ, εμπεριέχει αρκετές ασάφειες και σημεία τα οποία χρήζουν επαναδιατύπωσης – αποσαφήνισης, επισημαίνει η εταιρία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης ακρίβειας όσον αφορά στον προσδιορισμό των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση.
Η NRG, όπως και οι περισσότερες εταιρίες που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση της ΡAAEY για το θέμα αυτό, τονίζει επίσης το έξτρα κόστος που συνεπάγεται για τις εταιρίες η έγγραφη ενημέρωση των καταναλωτών μέσω επιστολών για τις αλλαγές από την 1η Οκτωβρίου και οι διάφορες άλλες γραφειοκρατικού τύπου υποχρεώσεις που προτείνει η Αρχή.
Αυτό όμως που κυρίως επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιβολή Ρυθμιστικών Μέτρων ταξινόμησης – τυποποίησης των διαθέσιμων προϊόντων στην αγορά. “ Η Αρχή διαθέτει ούτως ή άλλως πληθώρα νομικών και κανονιστικών εξουσιοδοτήσεων οι οποίες της δίνουν την δυνατότητα να παρεμβαίνει στην αγορά και να ελέγχει τις πρακτικές των προμηθευτών και ως εκ τούτου….όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνονται ex post και κατόπιν διαπίστωσης παρελκυστικών – παράνομων πρακτικών εκ μέρους των προμηθευτών” καταλήγει η NRG.