Με πρώτο κρίσιμο τεστ τη χορήγηση ή μη της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου και βασική προτεραιότητα την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που διατίθενται για επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση ξεκινά το έργο του νέου υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη.
Γνώστης “εκ των έσω” της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Οικονομιών είχε επιβλέψει τη συγκρότηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των ενεργειακών έργων που έχουν ήδη ενταχθεί προς χρηματοδότηση, καθώς και στην προώθηση νέων πρότζεκτ. Μάλιστα ο ίδιος είχε προετοιμάσει αίτημα στην Κομισιόν για αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του Ταμείου.
Σήμερα, ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 31,2 δισ. ευρώ. Εφόσον εγκριθεί το αίτημα για τα πρόσθετα κονδύλια, το οποίο προφανώς θα καταθέσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τότε ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων και κατά 760 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις από το “REPower EU”
Aς σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει το 2026.
Στην “πράσινη μετάβαση” περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε αστικές και δασικές περιοχές από τον ΔΕΔΔΗΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, κτιριακών υποδομών επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και υποδομών, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η ανάπτυξησταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μετακίνησης κλπ.
Σχεδόν όλα τα έργα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, που μαζί με τα νέα καύσιμα όπως το υδρογόνο κλπ θα αποτελέσουν τη βασική πηγή ενέργειας της πράσινης οικονομίας. Αλλωστε τα πρόσθετα κονδύλια του «REPowerEU» για δάνεια και επιδοτήσεις αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση ενεργειακώνιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως:
■ Έργα ΑΠΕ, π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο κ.ά.
■ Έργα ενεργειακής απόδοσης.
■ Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών.
■ Έργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας.
■ Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες όμως, αυτό που αναμένεται να απασχολήσει τον νέο υπουργό είναι το ζήτημα των τιμολογίων ρεύματος και πιο συγκεκριμένα η επιδότηση. Στα τιμολόγια του Ιουνίου η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ είχε εξασφαλίσει επιδότηση 1,5 λεπτών/KWh, ενώ με υπουργική απόφαση έχει παραταθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου ο μηχανισμός παρακράτησης εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού στη χονδρική αγοράκαι ο τρόπος τιμολόγησης της χρέωσης ενέργειας.
Kατά την πρακτική των προηγούμενων μηνών, το ύψος της επιδότησης ανακοινωνόταν από τον υπουργό ΠΕΝ στο τέλος κάθε μήνα, προκειμένου να ισχύσει για τον επόμενο. Δεδομένου ότι οι προμηθευτές ηλεκτρισμού έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα τιμολόγιά τους για τον Ιούλιο, με τη ΔΕΗ να τα διατηρεί αμετάβλητα στο επίπεδο του Ιουνίου, το ερώτημα είναι αν ο κ. Σκυλακάκης θα διατηρήσει την επιδότηση. Ας σημειωθεί πάντως ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν το τέλος της γενικευμένης επιδότησης στους λογαριασμούς και τη άρση των μέτρων που έχουν λάβει οι χώρες- μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.