Aπόδοση κεφαλαίων (WACC) λίγο κάτω από το 8% -στο 7,9% σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να εγκρίνει για τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, που συνεδριάζει σήμερα.
Για το ΔΕΣΦΑ το WACC που θα εγκριθεί αφορά στη χρονική περίοδο 2024-2027 ενώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και για κάθε μία από τις τρεις θυγατρικές της το WACC αφορά μόνον στο 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ διεκδικούσε WACC της τάξης του 9,14%, έναντι 7,44% που είναι σήμερα, πράγμα που είχε οδηγήσει σε τριβές με την Αρχή, η οποία εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει τόσο υψηλή απόδοση, αμφισβητώντας ευθέως ορισμένα από τα σχεδιαζόμενα έργα που ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου επιδίωκε να εντάξει στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση, αιτιολογώντας την αύξηση του WACC.
Η διαμάχη μεταξύ ΡΑΑΕΥ (τότε ΡΑΕ) και ΔΕΣΦΑ για το ζήτημα αυτό διήρκεσε αρκετούς μήνες, κατά καιρούς μάλιστα σε αρκετά υψηλούς τόνους μέχρι η ένταση σταδιακά να αποκλιμακωθεί και μετά από μία σειρά επιστολών, να καταλήξει σε αυτό που σήμερα φαίνεται μία συμβιβαστική λύση.
Υψηλότερες αποδόσεις είχε ζητήσει και η ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία τελικώς θα λάβει το ίδιο WACC με αυτό του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.
Ο συντελεστής απόδοσης κεφαλαίων θα αφορά μόνον το 2023, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Μάιο, βάσει της οποίας πριν τον προσδιορισμό της εύλογης απόδοσης για ολόκληρη την Ρυθμιστική Περίοδο, θα προηγηθεί ο καθορισμός του WACC μόνο για το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, η Italgas, στην οποία ανήκει πλέον η ΔΕΠΑ Υποδομών, μπορεί να επανεξετάσει το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 ΕΔΑ. Επιπλέον, πρόθεση της ιταλικής εταιρίας είναι να συγχωνεύσει τις 3 ΕΔΑ σε μία ενιαία εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής του φυσικού αερίου στους.
Ο επικεφαλής της Itatgas, κ. Πάολο Γκάλο είχε δηλώσει στο Λονδίνο, ότι η εταιρία έχει εισηγηθεί στη ΡΑΕ ένα WACC μεταξύ 8%-9% για τη περίοδο 2023 – 2026, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό είναι προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΠΑ Υποδομών, ύψους 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029. Η διαδικασία για τον προσδιορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου της ενιαίας ΔΕΠΑ Υποδομών για την περίοδο 2024-26 θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, από τη ΡΑΑΕΥ
Ας σημειωθεί ότι το WACC καθορίζει το ρυθμιζόμενο έσοδο των Διαχειριστών Δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και κατ’επέκταση διαμορφώνει και τις χρεώσεις δικτύων που πληρώνουν οι καταναλωτές στους ενεργειακούς λογαριασμούς τους.
Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει ο προσδιορισμός της απόδοσης κεφαλαίων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΑΕΥ για τον ΑΔΜΗΕ προσανατολίζεται σε WACC της τάξης του 7,4%, ενώ για τον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις ακόμα, εν αναμονή ορισμένων επιπλέον στοιχείων που η Αρχή έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού.