Oρόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ χαρακτήρισε την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξαγορές στο εξωτερικό θα συνεχιστούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προς την κατεύθυνση αυτή βολιδοσκοπούνται εταιρίες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε χθες η ένταξη της Enel Ρουμανίας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα προσθέσει «πράσινο EBITDA» και θα βελτιώσει τους δείκτες ESG (Περιβάλλον-Κοιωνία- Διακυβέρνηση). Μάλιστα αναθεώρησε θετικά τον στόχο για τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBIDTA της εταιρίας για το 2023 στα 1,2 δισ. ευρώ από 1,1 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι το 2024 η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.
Αναφερόμενος στο κόστος των δανειακών κεφαλαίων είπε ότι παρά τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, η ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζει σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό της πλάνο, καθώς μεγάλο μέρος των δανείων της είναι σε σταθερά επιτόκια. Επιπρόσθετα το “πρασίνισμα” της εταιρίας βοηθά στην άντληση κεφαλαίων με χαμηλότερο κόστος και μειώνει τη βαθμίδα κινδύνου, που ήδη είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν.
Η απόκτηση της ENEL Ρουμανίας, που αποτελεί τη πρώτη σημαντική επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό λειτουργεί καταλυτικά στον πράσινο μετασχηματισμό της.
Ας σημειωθεί ότι το τίμημα για την εξαγορά ανέρχεται σε 1,260 δισ. ευρώ
Οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη, υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, επισημαίνοντας αναλυτικότερα τα οφέλη, ως εξής :
• Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ ή κατά 40%. Το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία προέρχεται από τη διανομή, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα επηρεάσει θετικά το EBITDA της ΔΕΗ
• Στην δραστηριότητα της προμήθειας, η ΔΕΗ αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια πελάτες, με το συνολικό αριθμός πελατών να φθάνει στα 9 εκατ.
• Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ θα διευρυνθεί κατά 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και κατά περίπου 5 GW σε έργα προς ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) θα αυξηθεί σε περίπου 4GW από 3,5GW στο τέλος του 2022 και τα έργα στο pipeline κατά 50%, φθάνοντας σε ισχύ περίπου στα 15 γιγαβάτ.