Διαγωνισμό κατάταξης 110 Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ανδρών- γυναικών) με μόρια και γραπτή εξέταση, προκήρυξε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Από το σύνολο των θέσεων, τις 33 θα καταλάβουν πτυχιούχοι ΑΕΙ, τις 22 πτυχιούχοι ΤΕΙ, τις 33 Πλοίαρχοι πτυχιούχοι Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τις υπόλοιπες 22 Μηχανικοί πτυχιούχοι ΑΕΝ. Επίσης 11 θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν πολύτεκνοι, ανάπηροι και θύματα πολέμου και τέκνα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ενώ 4 θέσεις καταλαμβάνονται από τρίτεκνους.
Προκειμένου να συμμετέχουν στον διαγωνισμό οι ιδιώτες υποψήφιοι θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, ενώ όσοι προέρχονται από τις τάξεις των μονίμων εν ενεργεία Λιμενοφυλάκων να μην έχουν υπερβεί το 32ο έτος της ηλικίας τους. Εξάλλου θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, να έχουν τουλάχιστον καλή γνώση (Β2) της αγγλικής, ή γαλλικής, ή ιταλικής, ή γερμανικής ή ισπανικής γλώσσας, να έχουν καλή γνώση χειρισμού Η/Υ και να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. οι άντρες και 1,60 μ. οι γυναίκες (χωρίς υποδήματα).
Μοριοδότηση προσόντων
Για την βαθμολόγηση των προσόντων των υποψηφίων σημαντικό ρόλο παίζει ο βαθμός πτυχίου (που πολλαπλασιάζεται με το 700). Στον βαθμό αυτό προστίθενται και τα μόρια από τα υπόλοιπα προσόντα, όπως η γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας που εξασφαλίζει 500 μόρια σε όσους έχουν άριστη γνώση, 300 σε όσους έχουν πολύ καλή και 200 σε όσους έχουν καλή. Επίσης η στρατιωτική θητεία πριμοδοτεί με 500 πολύτιμα μόρια τους Έφεδρους Αξιμωατικούς- Ανθ/στές , με 300 μόρια τους Αρχιλοχίες- Επιλοχίες και Λοχίες και με 200 μόρια τους Δεκανείς.
Ειδικές δοκιμασίες
Η Επιτροπή Παραλαβής – Ελέγχου Δικαιολογητικών καλεί τριπλάσιο τουλάχιστον αριθμό υποψηφίων για κάθε κατηγορία των προκηρυσσομένων θέσεων, προκειμένου να υψομετρηθούν, να υποβληθούν σε Ιατρικές εξετάσεις, αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες
Η υψομέτρηση διενεργείται από τριμελή Επιτροπή Αξιωματικών Λ.Σ.− ΕΛ.ΑΚΤ., εκ των οποίων ο ένας είναι Αξιωματικός ειδικότητας Υγειονομικού (Ιατρός).
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και παραπέμπονται στην Ανωτάτη του Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΝΥΕ), η οποία αποφαίνεται για την υγειονομική τους καταλληλότητα.
Οι υποψήφιοι που κρίνονται «Κατάλληλοι» από την ΑΝΥΕ, υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες (ενώπιον Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών) στα εξής αγωνίσματα:
ελεύθερη κολύμβηση σε απόσταση 50 μέτρων σε χρόνο δύο λεπτών (μία προσπάθεια)
άλμα σε μήκος με φόρα 3,60 μέτρα (τρεις προσπάθειες)
άλμα σε ύψος με φόρα 1,00 μέτρο (τρεις προσπάθειες)
δρόμος 1.000 μέτρων σε χρόνο 4 λεπτών και 30 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια)
δρόμος 100 μέτρων σε χρόνο 17 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια)
ρίψη σφαίρας (βάρους 7,260 κιλών) σε απόσταση τουλάχιστον 4,40 μέτρων, ως μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το δεξί και το αριστερό χέρι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους υποψήφιους (τρεις προσπάθειες).
Τέλος όσοι υποψήφιοι πετύχουν στα αγωνίσματα υποβάλλονται σε Ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (γραπτό Τεστ Προσωπικότητας και συνέντευξη) από Επιτροπή αρμόδιων Αξιωματικών που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου.
Γραπτές εξετάσεις
Το τελευταίο στάδιο των δοκιμασιών που περιμένουν τους υποψήφιους στον διαγωνισμό του Λιμενικού, περιλαμβάνουν τις γραπτές εξετάσεις στα ακόλουθα μαθήματα:
Έκθεση Ιδεών,
Στοιχεία Ναυτικού Δικαίου ( Ιδιωτικό και Δημόσιο Ναυτικό Δίκαιο) και
Ιστορία (του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου- Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου).
Επιπλέον οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ εξετάζονται επιπλέον στο Διοικητικό Δίκαιο (Δημόσια Διοίκηση,Κεντρικά και Περιφερειακά Όργανα Διοίκησης) οι Πλοίαρχοι από τις σχολές των ΑΕΝ εξετάζονται στο μάθημα Ναυτιλία (βασικές γνώσεις και ορισμοί, ναυτιλιακές εκδόσεις, οπτικά και ηχητικά βοηθήματα, ακτοπλοία) ενώ οι Μηχανικοί στο μάθημα Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (περιγραφή εξαρτημάτων, συστήματα ροών, καύση καυσίμου, σάρωση, εγκαταστάσεις προωστήριων μηχανών). Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 200 μόρια από τα τέσσερα μαθήματα των γραπτών εξετάσεων, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τον διαγωνισμό.
Υποβολή αιτήσεων
Για την συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
υπογεγραμμένη αίτηση συμμετοχής- υπεύθυνη δήλωση
δύο πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες
φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας
παράβολο 10 ευρώ με τα στοιχεία του υπουψηφίου
τίτλο σπουδών
τίτλο ξένης γλώσσας
πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ
πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (για όσους υπηρέτησαν ως έφεδροι αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Αρχιλοχίες, Επιλοχίες, Λοχίες ή Δεκανείς).
Οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους, είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, είτε αυτοπροσώπως έως και την Παρασκευή 20 Ιουνίου, αναγράφοντας στον φάκελο: Διαγωνισμός Κατάταξης Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Έτους 2014, Επιτροπή παραλαβής- ελέγχου δικαιολογητικών και μοριοδότησης, Σχολή Λιμενοφυλάκων (τέρμα Οικονόμου και Ξανθοπουλίδου, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς, Τ.Κ. 18510).