Tρεις από τους 93 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες δεν προκρίθηκαν τελικώς στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, που αφορά στο άνοιγμα και την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, καθώς οι φάκελοί τους δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός διαγωνισμού, μπορούν έως τη Δευτέρα 7 Αυγούστου να υποβάλουν ενστάσεις.
Πάντως, την Πέμπτη 10 Αυγούστου. ξεκινά ουσιαστικά η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, στο πλαίσιο της οποίας θα προκριθούν οι προσφορές με τη χαμηλότερη αιτούμενη λειτουργική επιδότηση.
Σύμφωνα με τους όρος του διαγωνισμού, το ανώτατο ύψος επιδότησης είναι 115.000 ευρώ/MW/έτος και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι προσφορές που κατατέθηκαν κυμαίνονται μεταξύ των 80.000 -100.000 ευρώ/MW/έτος.
Ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη δημοπρασία για τη λειτουργική επιδότηση των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες. Τα έργα που θα προκριθούν θα λάβουν και οικονομική ενίσχυση, ύψους 200.000 ευρώ/MW για το κόστος κεφαλαίου. Ο διαγωνισμός αφορούσε σε συνολική αποθηκευτική ισχύ 400 MW, ενώ τα έργα που συμμετείχαν ξεπερνούν σε ισχύ τα 3.000 ΜW.
‘Ολοι οι μεγάλες εταιρίες της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Motor Oil, η ΤΕΡΝΑ, η Elpedison, η Intrakat κ.ά. θεωρείται ότι έδωσαν το παρών στη διαδικασία.
Η λειτουργική ενίσχυση θα καταβάλλεται από τον ΔΑΠΕΕΠ για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης.
Ο δεύτερος διαγωνισμός για τις μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, επίσης για 400 MW αναμένεται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον 300 MW θα προκηρυχθούν στο τέλος του χρόνου. Ο τελευταίος διαγωνισμός θα αφορά σε έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, ενώ η δημοπρασία του Σεπτεμβρίου αφορά σε έργα που μπορούν να εγκατασταθούν σε όλη τη χώρα, πλην της Κρήτης.
Για κάθε έργο που θα συμμετέχει στις δημοπρασίες το ανώτατο όριο ισχύος είναι 100 MW ενώ έχει οριστεί μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία στα 100 MW. Επίσης, έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος και μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και στις τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες του 2023, στο 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή όριο 250 MW.
Τα έργα που θα προχωρήσουν, εκτός από την εγγυητική επιστολή συμμετοχής θα πρέπει να υποβάλουν και εγγυητικές έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης ύψους 250.000 ευρώ/MW, καθώς και εγγυητική καλής λειτουργίας 200.000 ευρώ/MW, η οποία επιστρέφεται εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης.