Tην πρώτη πιλοτική δημοπρασία για την επιδότηση της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου θα διεξάγει στις 23 Νοεμβρίου η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να καλύψει ένας μέρος του χάσματος μεταξύ του κόστους του πράσινου υδρογόνου και των άλλων καυσίμων.
Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δημοπρασίας, στην οποία είναι πιθανόν να δώσουν το παρών και ελληνικές εταιρίες, δεδομένου ότι ήδη σχεδιάζονται αρκετά πρότζεκτ στη χώρα μας, ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. Η ανταγωνιστική διαδικασία απευθύνεται σε παραγωγούς εγκατεστημένους εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Xώρου (ΕΟX), για σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 5 ΜW κατ΄ελάχιστον σε μία τοποθεσία, οι οποίοι θα είναι λειτουργικοί σε 5 χρόνια από τη χορήγηση της ενίσχυσης.
Οπως ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, η δημοπρασία δεν θα έχει κατώτατη τιμή. ¨Εχει προσδιοριστεί όμως ανώτατη τιμή στα 4,50 ευρώ/Kιλό παραγόμενου υδρογόνου, ως σταθερή επιδότηση. H τιμή αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί στις μελλοντικές δημοπρασίες.
Η σταθερή επιδότηση, το ύψος της οποίας για κάθε παραγωγό θα εξαρτηθεί από τις προσφορές που θα προκριθούν, θα χορηγείται για 10 χρόνια ενώ το μέγιστο ποσό επιχορήγησης για κάθε προσφορά δεν μπορεί να υπερβεί το ένα τρίτο του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού, δηλαδή 266,7 εκατομμύρια ευρώ. Aν το επίπεδο συμμετοχής στη πιλοτική δημοπρασία του Νοεμβρίου είναι υψηλό, τότε η ΕΕ θα διεξάγει ετήσιους γύρους δημοπρασιών, τους οποίους μάλιστα θα επεκτείνει σε ανανεώσιμα προϊόντα πέραν του πράσινου υδρογόνου.
Eλληνικό ενδιαφέρον
Aξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό σχέδιο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου προβλέπει την ανάπτυξη δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης 750 ΜW και παραγωγή 3.500 GWh υδρογόνου με χρήση πράσινης ενέργειας έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να αναπτυχθούν, ειδικά για τον σκοπό αυτό, σταθμοί ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 3 GW.
Ελληνικές εταιρίες, όπως η HelleniQ Energy, η Motor Oil, η ΔΕΗ, ο Τιτάν και άλλες ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής υδρογόνου, ενώ το παρών στην οικονομία του υδρογόνου δίνουν και οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ Υποδομών), στην προοπτική προετοιμασίας των δικτύων τους για τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων.
Δύο ελληνικά έργα, έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδότηση από την ΕΕ, στο πλαίσιο του ΙPCEI -Ηydrogen (Έργα Σημαντικού Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος-Υδρογόνο). Πρόκειται για το “Η2CAT” της εταιρείας B&T Composites που αφορά σε υποδομές από ανθρακονήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά ή την αποθήκευση υδρογόνου και το “Green HiΡo” της Advent Technologies για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτών και κυψελών καυσίμου πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, το πρότζεκτ H2CEM της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ θα επιδοτηθεί με 60 εκατ. ευρώ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που θα εγκατασταθούν σε τρία εργοστάσια της εταιρείας,
Η Helleniq Energy σχεδιάζει πιλοτικό έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνου, με εγκατάσταση μονάδας ισχύος 10 MW στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, με προοπτική αύξησης της δυναμικότητάς του (scale up) σε δεύτερο χρόνο. Το υδρογόνο που θα παραχθεί μπορεί είτε να καταναλωθεί εντός του διυλιστηρίου, είτε να μεταφερθεί, τροφοδοτώντας σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Ο όμιλος προωθεί ένα ακόμα project για τη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτει από την παραγωγή «γκρι» υδρογόνου στην Ελευσίνα, ώστε αυτό να μετατραπεί σε «μπλε» υδρογόνο, με πολύ πιο χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.
Στο σχεδιασμό της Motor Oil έχει ενταχθεί το Blue Med που αφορά σε μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου με σύστημα ηλεκτρολυτικών κυψελών ισχύος 30 MW , καθώς και στην κατασκευή πέντε μονάδων ανεφοδιασμού υδρογόνου και τη δημιουργία ενός στόλου ρυμουλκούμενων βυτιοφόρων υψηλής πίεσης, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό συμπίεσης για τη διανομή εντός Ελλάδας. Παράλληλα ο όμιλος εξετάζει και το “IRIS”, που αφορά στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και την παραγωγή “μπλε” υδρογόνου και μεθανόλης.
Eξάλλου, η Motor Oil συμπράττει με τη ΔΕΗ στην κοινοπραξία Hellenic Hydrogen. για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Το πρώτο βήμα της κοινοπραξίας είναι το πρότζεκτ s-ARTEMIS που αφορά στην ανάπτυξη μονάδας ηλεκτρόλυσης 100MW για την παραγωγή περίπου 11.789 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό έργο ηλεκτρολυτικών κυψελών στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Ο ευρωπαϊκός στόχος για την παραγωγή υδρογόνου στις 27 χώρες-μέλη ως το 2030 είναι τα 10 εκατομμύρια τόνοι, που θα συμπληρωθούν με ισόποσες εισαγωγές 10 εκατ. τόνων.