Oι σοβαρές καθυστερήσεις στην πλήρη λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας της της ΔΕΗ “Πτολεμαϊδα 5” και στη σειρά των έργων που σχεδιάζονται για το πρώην λιγνιτικό κέντρο της “Καρδιάς” φέρνουν αύξηση του κόστους για τη τηλεθέρμανση στη Κοζάνης και τις γύρω περιοχές, με τη ΔΕΗ να διεκδικεί αποζημίωση για το επιπλέον κόστος.
Το όλο ζήτημα τέθηκε χθες επί τάπητος στη μακρά συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και στελέχη της εταιρίας. Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ζητεί αύξηση της αμοιβής για την τηλεθέρμανση, είτε μέσω σχετικών αυξήσεων στους λογαριασμούς των κατοίκων-χρηστών, είτε μέσω καταβολής της διαφοράς από τον κρατικό προϋπολογισμό ή κάποιο άλλο φορέα.
Ωστόσο, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τις καθυστερήσεις στα έργα που είχε προγραμματίσει η ΔΕΗ και τα οποία θα κάλυπταν τις ανάγκες τηλεθέρμανσης με χαμηλότερο κόστος. Κατ’ αρχήν η μονάδα ΣΗΘΥΑ με φυσικό αέριο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον παλαιό σταθμό της “Καρδιάς” και προορίζεται για την τηλεθέρμανση στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, φαίνεται ότι θα μείνει για αρκετό καιρό στο σχέδια, αν επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν το διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας να έχει ναυαγήσει και τη ΔΕΗ να οδηγείται στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Ας σημειωθεί ότι στον εν λόγω διαγωνισμό προσωρινός ανάδοχος είχε ανακηρυχθεί το σχήμα Ακτωρ-Ηλέκτωρ. Παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες η ΔΕΗ δεν έχει κατακυρώσει το έργο, για το οποίο ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 22 μήνες. Η μονάδα θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 MW και θερμική ισχύ τουλάχιστον 65 MW.
Οσον αφορά στην τηλεθέρμανση μέσω της “Πτολεμαϊδας 5”, ο αγωγός μεταφοράς της θερμικής ενέργειας από το εργοστάσιο στην πόλη της Πτολεμαϊδας, φαίνεται ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα τουλάχιστον, ενώ η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί δοκιμαστικά τουλάχιστον ως το Πάσχα, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Εαν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, σημαίνει ότι “χάνεται” και η φετινή χειμερινή σαιζόν 2023-24, οπότε θα συνεχιστεί η προσωρινή λύση της τηλεθέρμανσης με τους ηλεκτρολέβητες, που όμως κοστίζει περισσότερο.
Η “Πτολεμαϊδα 5”, που λειτουργεί δοκιμαστικά εδώ και περίπου ένα χρόνο, παράγει μόνον ηλεκτρική ενέργεια.
Για τη χειμερινή περίοδο 2022-23, το κόστος της τηλεθέρμανσης μέσω ηλεκτρολεβήτων ήταν αυξημένο κατά περίπου 15 εκατ ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυξημένο κόστος όμως αντιμετωπίζει και η μονάδα ΣΥΘΗΑ με βιομάζα, που τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου, λόγω της αύξησης του κόστους της εισαγόμενης βιομάζας, καθώς η εγχώρια δεν επαρκεί. Αλλά και για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης, που τροφοδοτείται από μονάδες του λιγνιτικού σταθμού του Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, το κόστος για τη ΔΕΗ ανεβαίνει. Και τούτο γιατί οι συγκεκριμένες μονάδες δεν λειτουργούν συνεχώς, καθώς εισέρχονται στο αγορά ηλεκτρισμού ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος και τις τιμές που προσφέρουν. Από την άλλη πλευρά η λειτουργία τους μόνον για τηλεθέρμανση είναι αντιοικονομική για τη ΔΕΗ, η οποία διεκδικεί αποζημίωση για να το πράξει.
Οριστικές αποφάσεις για το πώς θα καλυφθεί το έξτρα κόστος της τηλεθέρμανσης δεν έχουν ληφθεί. “Πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά το κόστος και οι επιπτώσεις του στα οικονομικά της ΔΕΗ για να ληφθούν οι αποφάσεις.¨ δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας.