Ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, λίγο καιρό μετά την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, όταν η χώρα πρωτοεισήλθε στον κόσμο των ώριμων χρηματιστηρίων. Και τότε, η ένταξη της αγοράς στα ώριμα χρηματιστήρια από κάποιον μεγάλο οίκο παρακολούθησης, όπως ο FTSE, συνοδεύτηκε από άτσαλη διόρθωση και υποχώρηση των τιμών των μετοχών για να ξεκινήσει στη συνέχεια η χρηματιστηριακή άνοιξη και το πάρτι του 2008, που ήταν και το τελευταίο σε διάρκεια και επίπεδα για τον γενικό δείκτη (άνω των 4000 μονάδων) πριν τον όλεθρο που ακολούθησε από το 2010…
Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, εξηγούν οι χρηματιστές. Από τις 8/9 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομικής και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS μέχρι και χθες, η αγορά μετρά μόλις… δύο ανοδικές συνεδριάσεις. Οι υπόλοιπες καθαρά πτωτικές. Η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Moody’s την περασμένη Παρασκευή είχε «επιρροή» στην αγορά μέχρι τις… 1265 μονάδες, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης της Δευτέρας. Έκτοτε βουτιά για τον δείκτη με αποκορύφωμα την δοκιμασία εκ νέου των 1219 μονάδων για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με διαχειριστές στο asset management από τη στιγμή που αναβαθμίζεται η χώρα, μοιραία αλλάζει και ο προσανατολισμός των funds. Μέχρι σήμερα έπαιρναν θέση στο Χ.Α. μία αναδυόμενη αγορά, επενδυτικά κεφάλαια που είχαν περισσότερο επιθετικά και με καταστατικά που προέβλεπαν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επενδύσεων. Έχει ξεκινήσει μία διαδικασία μείωσης των θεσεών τους στην Ελλάδα και στα ελληνικά μετοχικά assets, χωρίς όμως, προς το παρόν να παίρνουν τη θέση τους τα λεγόμενα index funds. Αυτά που περιμένει η αγορά και τα οποία τοποθετούνται μόνο σε χρηματιστήρια χωρών που έχουν λάβει επενδυτική βαθμίδα. Δηλαδή βγαίνουν πωλήσεις, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, αλλά αυτές δεν απορροφούνται μαζικά από άλλους ξένους αγοραστές. Και γι’ αυτό παρατηρείται ελεύθερη πτώση, όπως φάνηκε χθες στις τράπεζες που ο δείκτης τους σημείωσε πτώση πάνω από 3%, χάνοντας τις 11000 μονάδες.
Tαυτόχρονα, εκκρεμεί η αξιολόγηση ενός ακόμα οίκου, της S&P, που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα και της Fitch, που έπεται με άλλη αξιολόγηση στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα –αναμένονται ανακοινώσεις από την διοίκηση του Χ.Α. στις 3/10- αναμένονται εξελίξεις ως προς το αν η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, εκτός της χώρας, βρίσκεται στο δρόμο της αναβάθμισης από FTSE, S&P και MSCI.
Στο μεταξύ αργά το απόγευμα της Τρίτης Fitch και Moody’s σε νεότερες εκθέσεις τους βελτίωσαν ακόμα περισσότερο την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, εξέλιξη, που σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό το επόμενο διάστημα.