Πτώση στα καθαρά κέρδη, τον κύκλο εργασιών και τα EBITDA σηματοδοτεί το πρώτο εξάμηνο των εισηγμένων για τη φετινή χρήση. Χωρίς τα αποτελέσματα των τραπεζών πτώση 4% εμφάνισαν οι πωλήσεις, μείωση 10% το EBITDA και υποχώρηση όχι αμηλετέα, 15% στα καθαρά κέρδη. Αθροιστικά, οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 40,3 δις. ευρώ, τα EBITDA στα 5,5 δις. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 2,5 δις. ευρώ από περίπου 3 δις. ευρώ στο περσινό εξάμηνο. Το δείγμα αφορά σε περίπου 90 εισηγμένες έναντι 130, αφού οι εταιρείες έστελναν αποτελέσματα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου μέχρι και το Σάββατο, τελευταία ημέρα του μήνα και της σχετικής προθεσμίας για δημοσιοποίηση.
Η φετινή χρήση, όπως εξηγούν αναλυτές, δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Το 2022, η ένταση της αύξησης των επιτοκίων δεν ήταν τέτοια που να επηρεάζει τα χρηματο/οικονομικά κόστη και τις αποπληρωμές δόσεων δανείων. Στα παραπάνω αθροίσματα δεν υπολογίζονται τα μεγέθη των τραπεζών. Αν υπολογιστούν τα μεγέθη των τραπεζών τα καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 4,3 δις. ευρώ, τα οποία όμως, εμφανίζονται και πάλι μειωμένα σε σχέση με πέρσι που ήταν συνολικά 5 δις. ευρώ.
Κατά τα άλλα πέρσι, οι οικονομίες και οι εταιρείες – καθρέφτης τους, έβγαιναν από τον COVID -19 και την άρση των περιορισμών, μην προλαβαίνοντας την παραγωγή και τις εξαγωγές. Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας έφτασαν στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό, το περσινό ρεκόρ κερδοφορίας στις εταιρείες ενέργειας, αλλά και οι επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στα οικονομικά μεγέθη, το οποίο, σημειωτέον, είχε περάσει στον καταναλωτή. Επίσης, πέρσι οι εισηγμένες, είχαν βιώσει έκρηξη στις τιμές πρώτων υλών, ειδικά οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές με αποτέλεσμα η αξία των αποθεμάτων τους να εκτιναχθεί στα ύψη. Φέτος, αυτά δεν υπάρχουν.
Πάντως, η πλειοψηφία των εισηγμένων έχουν παρουσιάσει βελτιωμένα καθαρά αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι, είτε αυξάνοντας τις κερδοφορίες τους είτε περιορίζοντας τις λογιστικές τους ζημίες.
Στην αγορά έγινε λόγος τις προηγούμενες μέρες ότι τα έκτακτα κέρδη ανήκουν πλέον στη σφαίρα του παρελθόντος. Τα ανέλπιστα κέρδη που είχαν γράψει πέρυσι αρκετές εταιρείες όπως τα δύο μεγάλα διυλιστήρια, HelleniQ Energy, Motor Oil, οι περισσότερες μεταλλουργικές εταιρείες (Viohalco, ElvalHalcor, ΣΙΔΜΑ και Αλουμύλ) και επίσης επιμέρους εταιρείες (π.χ. ΕΛΤΟΝ Χημικά) που είχαν ωφεληθεί πέρυσι από την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, δεν υπάρχουν φέτος. Αντ’ αυτών σημειώσεις στις οικονομικές εκθέσεις για δύσκολο υπόλοιπο της χρονιάς μέχρι αυτή να τελειώσει.
Στη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εισηγμένων, παρά την γενική εικόνα, συνέβαλαν:
- Η γενικότερη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ
- Η ανοδική ζήτηση σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η πληροφορική
- Στις αυξήσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν αρκετές εισηγμένες κατά το τελευταίο περυσινό τετράμηνο, όταν το 2023 το ενεργειακό κόστος υποχώρησε.
Για τις εισηγμένες που η κερδοφορία επηρεάστηκε πτωτικά οι βασικότεροι λόγοι έχουν να κάνουν:
- Με την έντονη άνοδο του κόστους χρηματοδότησης λόγω της πορείας των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Με την απουσία των απρόσμενων κερδών, καθώς και η έλλειψη εσόδων από εργασίες του πρώτου εξαμήνου του 2022 που σχετίζονταν με την πανδημία Covid-19, όπως παρατηρήθηκε στα Πλαστικά Θράκης και την Medicon Hellas, και
- Με την εγγραφή χαμηλότερων θετικών υπεραξιών σε σχέση με πέρυσι στην εύλογη αξία των ακινήτων στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate και στις ΑΕΕΑΠ.
Αν στο φετινό εξάμηνο δεν συνυπολογίζονταν τα μεγέθη των δύο διύλιστηρίων και της Βιοχάλκο (και βεβαίως των τραπεζών), τα κέρδη εξαμήνου των υπόλοιπων σημειώνουν άνοδο πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι.