Tις προτάσεις της για την τροποποίηση του περίφημου άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας παρουσίασε χθες η ΡΑΕΕΥ στον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και τους επιτελείς του υπουργείου, σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης του λεγόμενου «ενεργειακού τουρισμού» και των συστηματικών κακοπληρωτών, που αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς στον παλαιό πάροχο, μετακινούμενοι σε άλλη εταιρία προμήθειας.
Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο εξετάζει την περίοδο αυτή και τον τρόπο διαμόρφωσης των νέων τιμολογίων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, με το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει την ύπαρξη τουλάχιστον ενός κυμαινόμενου τιμολογίου στη γκάμμα που θα προσφέρει ο προμηθευτής στους πελάτες του.
Οσον αφορά στο άρθρο 42, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Αρχή και το υπουργείο προσανατολίζονται σε εντονότερους ελέγχους, που θα εξετάζουν το προφίλ οφειλών του καταναλωτή για μία πενταετία πίσω, καθώς και στη διακριτή σήμανσή του, αλλά και σε τρόπους εφαρμογής της εντολής αποκοπής. Στόχος των αλλαγών είναι να “σφίξει ο κλοιός” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εντοπίζοντάς τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και διαχωρίζοντάς τους από τους πελάτες που πραγματικά έχουν ανάγκη, προκειμένου να μην βρίσκουν το εύκολο “καταφύγιο” στην αλλαγή προμηθευτή και στην Καθολική Υπηρεσία, - όταν και όποτε εφαρμοστεί η εντολή αποκοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα προηγήθηκε σειρά συσκέψεων μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και των προμηθευτών αλλά και των προμηθευτών μεταξύ τους, προκειμένου να διατυπωθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση.
Ας σημειωθεί πάντως, ότι όποιες αλλαγές και αν γίνουν στο άρθρο 42 που ρυθμίζει την ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών ηλεκτρισμού, ο Κώδικας πρέπει κατ΄αρχήν να είναι συμβατός με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητεί να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε ότι αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή.
Οι προμηθευτές ηλεκτρισμού θεωρούν ότι για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές οι αλλαγές, θα πρέπει να αξιοποιηθεί επαρκώς το σύστημα Θαλλής που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υπάρχει επισήμανση των αριθμών παροχής που έχουν οφειλές και οι προμηθευτές να γνωρίζουν εάν οι καταναλωτής με τον οποίο συνάπτουν σύμβαση έχει οφειλές στον προηγούμενο. Όσο δε για το ύψος των οφειλών αυτές θα πρέπει να είναι γνωστές στους προμηθευτές από ένα ύψος και πάνω.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, φθάνει στα 4,5 δις ευρώ.