Πλήρη αποζημίωση για τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου στις ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού αερίου ζητεί η ΔΕΗ.
Αυτό προκύπτει από την επιστολή της εταιρίας στη δημόσια διαβούλευση επί του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2023 της ΡΑΑΕΥ.
Σύμφωνα με το κείμενο, η ΔΕΗ θεωρεί αναγκαία τη θεσμοθέτηση του τρόπου λειτουργίας και της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, που θα κληθούν να λειτουργήσουν με ντίζελ για να διασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, σε περίπτωση κρίσης στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει νομοθετική ρύθμιση ή κανονιστική παρέμβαση από τη ΡΑΕΕΥ, που να προβλέπει τον μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων για τη λειτουργία τους με εναλλακτικό καύσιμο, προκειμένου να μην «προκύπτει ζημιά και υπέρμετρη επιβάρυνση του παραγωγού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η διάταξη θα πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη ανάκτηση του μεταβλητού κόστους λειτουργίας των μονάδων.
Ως βασικό επιχείρημα, η ΔΕΗ αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ, από τους άλλους παραγωγούς, την Elpedison, και την Ήρων, που διαθέτουν μονάδες εναλλακτικού καυσίμου και ότι η συμβολή της στην επίτευξη του στόχου της ελαχιστοποίησης της χρήσης φυσικού αερίου μπορεί να είναι αποτελεσματική
Τονίζει ότι το μέτρο της εναλλαγής καυσίμου πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με τον μηχανισμό αποζημίωσης και προτείνει σε περιόδους κρίσης να γίνεται σύγκριση των τελικών εσόδων των μονάδων από την εκκαθάριση όλων των αγορών ενέργειας με το κόστος που προκύπτει βάσει της πραγματικής τους λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο, όπως αυτό θα έχει αποτυπωθεί στην Αγορά Εξισορρόπησης. Επίσης ζητεί να ληφθεί υπόψη η ρυθμιστική υποχρέωση των μονάδων να αναπληρώσουν το καύσιμο που υποχρεώθηκαν να καταναλώσουν και να οριστεί Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγού για την κατηγορία των μονάδων παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου.
Οι επισημάνσεις της ΔΕΗ επεκτείνονται και στην τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας εναλλακτικού καυσίμου. Η εταιρία αναφέρει ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των πόρων και των υποδομών αποθήκευσης του εναλλακτικού καυσίμου, τη συμπλήρωση και την αναπλήρωση του. Θεωρεί ότι την ευθύνη αυτή θα πρέπει να έχει η ΡΑΑΕΥ και τονίζει πως πρέπει να διασφαλιστεί νομοθετικά ή ρυθμιστικά η υποχρέωση των προμηθευτών του ντίζελ να προμηθεύουν ακριβόχρονα το σύνολο των υπόχρεων παραγωγών με τις ποσότητες του καυσίμου που απαιτούνται για την πλήρωση των υφιστάμενων δεξαμενών.
Επιπλέον η εταιρία ζητεί νομοθετικές παρεμβάσεις για μία σειρά επι μέρους ζητημάτων, όπως για :
- Τη διαθεσιμότητα των μέσων και των υποδομών αποθήκευσης και διαμετακόμισης του απαραίτητου καυσίμου.
- Τα μέτρα που να ληφθούν για το σύνολο των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα. βάσει των οποίων θα διασφαλίζεται η προμήθεια των υπόχρεων παραγωγών με την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου, καθώς το ζήτημα εξαρτάται από εξωγενείς και ετερόκλητους παράγοντες πέραν της ευθύνης του παραγωγού.
- Την αποζημίωση των υπόχρεων παραγωγών ηλεκτρισμού σε περίπτωση που κληθούν να πληρώσουν ρήτρα take or pay
- Τη δυνατότητα δοκιμών των μονάδων.
- Την ύπαρξη πρόβλεψης ώστε αν δεν αναλωθεί το σύνολο του καυσίμου το επιπλέον απόθεμα να μπορεί να αναλωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της συμμετοχής της μονάδας στην αγορά, καλύπτοντας οπωσδήποτε το μεταβλητό κόστος, το οποίο συναρτάται με την εκάστοτε τιμή προμήθειας του καυσίμου
- Τη διασφάλιση ότι η αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων εναλλακτικού καυσίμου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, διότι η συνεχής και παρατεταμένη λειτουργία τους με καύσιμο εκτός του σχεδιασμού τους, τεχνικά δεν μπορεί τεχνικά να θεωρηθεί ως εγγυημένη.
Τέλος, η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι οι λιγνιτικές μονάδες της, σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο και το υπό διαβούλευσης ΕΣΕΚ θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2028, οπότε και θα απαγορευθεί η χρήση στερεών ορυκτών καυσίμων, δηλαδή του λιγνίτη. Μέχρι να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες είναι κανονικά εγγεγραμμένες στο μητρώο κατανεμόμενων μονάδων του ΑΔΜΗΕ και συμμετέχουν στις αγορές λαμβάνοντας υπόψη και άλλες τυχόν υποχρεώσεις λειτουργίας όπως η παροχή τηλεθέρμανσης.
Με την παρατήρηση αυτή, η ΔΕΗ ζητεί να γίνει διόρθωση στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης της ΡΑΑΕΥ, το οποίο αναφέρει ότι «οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες έως τον χειμώνα 2025-2026 και ενεργοποιούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο για λόγους επάρκειας».