Tη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, με βάση τις δυνατότητες που δίνει το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης ((TCTF) ζητεί η ¨Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν έχει κοινοποιήσει ακόμα επίσημα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, το σχετικό ελληνικό αίτημα, παρότι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, σε επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη, είναι σαφές ότι η παρούσα συγκυρία με την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την ύφεση σε αρκετές χώρες της Ευρώπη, πλήττει κυρίως τις ελληνικές βιομηχανίες έντασης ενέργειας με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Από την αρχή του έτους ως σήμερα, η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά χονδρικής διαμορφώνεται στα 122 ευρώ/MWh, κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή που πλήρωναν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες το 2021. Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τιμές ρεύματος θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη εφαρμόζουν ήδη σειρά μέτρων στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών τους, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει το TCTF.
Οπως αναφέρει η επιστολή, το ΥΠΕΝ ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση τις προκαταρκτικές συζητήσεις με την Επιτροπή για την έγκριση ενός μηχανισμού στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ως προς εκείνο του 2021, με βάση το θεσμικό πλαίσιο του TCTF. Στο ελληνικό σχέδιο, δικαιούχοι του σχεδιαζόμενου μηχανισμού είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες κατά την επιλέξιμη περίοδο (01.04.2023-31.12.2023), θα έχουν, μεταξύ άλλων κριτηρίων, μειωμένο EBITDA κατά 40% σε σχέση με την περίοδο αναφοράς (2021).
Γνωστοποιήθηκε μάλιστα στην Επιτροπή ότι απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση, που εκκρεμεί προς ψήφιση, για την κατάργηση της νομοθετικής διάταξης του άρθρου 61 παρ. 3 Ν. 4839/2021, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στο μηχανισμό επιδότησης και οι βιομηχανίες που έχουν συνάψει PPAs μετά την κρίση.
Παρότι έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΕΝ ως τις 19/10 (την ημερομηνία που φέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ) δεν είχε στείλει την επίσημη κοινοποίηση, προκειμένου να εγκριθεί το μέτρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, οι επιλέξιμες βιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιά που θα έχει προέλθει από εξαγωγές που έγιναν μετά την εξαγγελία του ΥΠΕΝ για το μέτρο τον Μάρτιο 2023. Από τότε οι βιομηχανίες της κατηγορίας αυτής ενσωματώνουν στο κόστος τους, μειωμένο κόστος ρεύματος κατά το ποσό της επιδότησης που αναμένεται βάσει του TCTF, ώστε να είναι ανταγωνστικές και να πραγματοποιούν εξαγωγές.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα η επίσημη κοινοποίηση του μέτρου στην Επιτροπή, καθώς ο διαθέσιμος χρόνος εξαντλείται.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας διασφαλίζουν ότι η όποια ενίσχυση δοθεί αποτελεί την ελάχιστη ενίσχυση για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιλέξιμων βιομηχανιών, καταλήγει η επιστολή.