Συνεχίζονται οι διεργασίες με το ισραηλινό επενδυτικό fund Aluma για τη συμμετοχή του στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ (EuroAsia Interconnector), όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στο Bloomberg, του κ. Μανούσου Μανουσάκη, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την πλήρη διαχείριση του έργου, σε όλο του το μήκος .
Ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει μη δεσμευτική συμφωνία με το επενδυτικό ταμείο υποδομών Aluma για τη συμμετοχή του ισραηλινού fund σε ποσοστό ως και 33% στον Euroasia. H συμφωνία περιλαμβάνει due diligence, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε, φαίνεται όμως ότι τόσο η ισραηλινή πλευρά όσο και η ελληνική θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμα πως το πρότζεκτ παραμένει ενεργό.«Το Ισραήλ θα θελήσει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτός ο στόχος θα ενισχυθεί», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, ενώ μόλις της περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μπεντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού των τριών χωρών για τη διασύνδεση και κυρίως για την προώθηση του τμήματος του καλωδίου Κύπρου- Ισραήλ.
«Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ» δήλωσε ο κ. Μανουσάκης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της ΕΕ, που δεν είναι διασυνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, ενώ το Ισραήλ θα επωφεληθεί αφού θα προσθέσει περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ στο ενεργειακό του μείγμα.
Με τον EuroAsia τόσο η Κύπρος όσο και το Ισαήλ θα συνδεθούν με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.
Με το ρόλο του διαχειριστή του EuroAsia, ο ΑΔΜΗΕ θα διασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια της διασύνδεσης ισχύος 1.208 χιλιομέτρων και θέτει τα θεμέλια για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του, αναφέρει το Bloomberg.
O AΔΜΗΕ ανέλαβε το ρόλο του διαχειριστή του έργου μετά τη συμφωνία με τον Κύπριο επιχειρηματία Νάσο Κτωρίδη, ο οποίος είχε ιδρύσει και διοικούσε έως πρόσφατα την εταιρία EuroAsia Interconnector. Η συμφωνία περιλαμβάνει και την απόκτηση μετοχών της εταιρίας EuroAsia, η οποία είχε πέσει σε οικονομικό τέλμα, λόγω της αδυναμίας του Κύπριου επιχειρηματία να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια.
Ας σημειωθεί ότι για το έργο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει από το 2021 χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). Τελευταία ο ΑΔΜΗΕ έχει έλθει σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση δανείων ύψους 580 εκατ. ευρώ. Πριν λίγου μήνες η ΕΤΕπ είχε εκφράσει μεγάλη επιφυλακτικότητα για τη χρηματοδότηση του έργου, εκτιμάται όμως ότι μετά την οριστικοποίηση της νέας μετοχικής σύνθεσης του EuroAsia Interconnector με την ολοκλήρωση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ και του Aluma, καθώς και με τη στήριξη της Κομισιόν αλλά και την προοπτική μεταφοράς ρεύματος από ΑΠΕ, η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει.