Ως το τέλος του έτους ο ΔΑΠΠΕΠ αναμένεται να διεξάγει την πρώτη δημοπρασία για την ανάθεση εγγυήσεων προέλευσης, ενώ το 2024 θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τα πράσινα PPA, δηλαδή τα τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ρεύματος από ΑΠΕ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κατέθεσε στην Κομισιόν το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
¨Οσον αφορά στην πλατφόρμα για τα πράσινα PPA, οι βασικές αρχές και η δομή της στοχεύουν, όπως αναφέρει το ΕΣΕΚ, στην ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ με όρους αγοράς, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητά τους στο μέλλον θα είναι απαλλαγμένη, ως επί το πλείστον, από σχήματα κρατικής ενίσχυσης . Η πλατφόρμα διευρύνει τις επιλογές που έχουν οι μικρότεροι σε μέγεθος συμμετέχοντες, τόσο από την πλευρά του πωλητή (seller) όσο και από την πλευρά του αγοραστή (off-taker).
Για τη δημιουργία της πλατφόρμας, της RES PPAs Platform, το Χρηματιστήριο Ενέργειας διενήργησε έρευνα αγοράς, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το ενδιαφέρον των παικτών όσον αφορά στο νέο θεσμό και πιο συγκεκριμένα για να διαπιστώσει τις πραγματικές προθέσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τα διμερή πράσινα συμβόλαια. Εκτιμάται ότι η λειτουργία της θα ενισχύσει τις διμερείς συμβάσεις προμήθεια πράσινης ενέργειας ,καθώς και την ανάπτυξη των περιβαλλοντικών αγορών.
Οι δημοπρασίες για τις εγγυήσεις προέλευσης, τα λεγόμενα πράσινα πιστοποιητικά, αποτελούν μέρος του συστήματος εμπορίας που νομοθετήθηκε το 2022. Με τις δημοπρασίες που θα διενεργεί ο Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των οικονομικών εσόδων προς τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). «Η διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας αποτελεί τον επόμενο στόχο που έχει τεθεί για το το τέλος του 2023, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Ελληνικού Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ) με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά μητρώα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΣΕΚ.
Ο νέος θεσμός ανοίγει για τα ελληνικά πράσινα πιστοποιητικά τις αγορές της Ευρώπης, καθώς οι φορείς έκδοσης τους είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φορέων Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης (ΑΙΒ). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι θα αυξηθεί η αξία των εγχώριων Εγγυήσεων Προέλευσης, καθώς δημιουργούνται δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των μεγάλων καταναλωτών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους θα απευθύνονται τα ελληνικά "πράσινα" πιστοποιητικά.
Παράλληλα το ΕΣΕΚ αναφέρεται και στην ανάπτυξη της Εθελοντικής Αγοράς Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Credits Markets ή VCMs). Πρός το παρόν η δημιουργία της εν λόγω αγοράς στη χώρα μας βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Μία αγορά VCM εντός της ΕΕ, θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εθελοντική αντιστάθμιση εκπομπών CO2, πέραν της υποχρεωτικής συμμετοχής (Compliance Market) στο «Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ» (EU-ETS). Στο πλαίσιο αυτό βοηθά στην επίτευξη των στόχων για το Κλίμα, δίνοντας στις εταιρίες νέες δυνατότητες για να πετύχουν το μηδενικό αποτύπωμα και παράλληλα μπορεί να υποστηρίξει τοπικές προσπάθειες μείωσης των ρύπων.