Χαμένη υπόθεση θεωρούν πια τα PPAs οι μεγάλες βιομηχανίες όσο δεν δίνονται κίνητρα για τη σύναψη των μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και παράλληλα ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλόμενων της “αντιστάθμισης” και της επιδότησης του κόστους ρεύματος, που τους αντιστοιχεί, καθώς οι καθυστερήσεις υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου, με αποτέλεσμα οι τιμές για τις εγχώριες βιομηχανίες να μην είναι ανταγωνιστικές ως προς τους ευρωπαϊκές εταιρίες των κλάδων τους, ανέφερε ο κ. Αντώνης Κοντολεών, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στην ομιλία του στο συνέδριο Thessaloniki Summit.
Μεταφέροντας τα μηνύματα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των εταιριών-μελών της ΕΒΙΚΕΝ, ο κ. Κοντολέων προειδοποίησε για τις περιπλοκές που έχουν ανακύψει όσον αφορά στα πράσινα PPAs, εκτιμώντας ότι ο θεσμός οδηγείται σε αχρηστία. Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε το αίτημα οι μονάδες ΑΠΕ, που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για να “κλειδώσουν” τις ταρίφες με τις οποίες αμείβονται, να λαμβάνουν ειδικά κίνητρα προκειμένου να συνάπτουν ΡΡΑs με βιομηχανίες. Υπενθύμισε το πλεονέκτημα που είχαν οι βιομηχανίες της χώρας όταν επιβλήθηκε η υποχρέωση σε μια μερίδα παραγωγών ΑΠΕ να υπογράψουν πράσινα PPA με επιχειρήσεις. ‘Ενα πλεονέκτημα, που επί της ουσίας “αναστέλλεται επ’ αόριστο μαζί με την επ΄ αόριστο αναστολή της λήψης όρων σύνδεσης για τις ΑΠΕ της κατηγορίας Β¨, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα ΡΡΑ θεωρούνται κρίσιμο και δομικό μέτρο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, η οποία ακόμα δεν έχει εισπράξει τις οφειλές, από μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται σε άλλες χώρες χώρες της ΕΕ, όπως η αντιστάθμιση τους κόστους ρύπων και η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του 2023, όπως έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις για το 2022 από τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της αντιστάθμισης λείπουν 50 εκατ. ευρώ και από το 2023 επιπλέον 100 εκ ευρώ, τα οποία πρέπει να καταβληθούν το ταχύτερο, καθώς τα αντίστοιχα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί στις βιομηχανίες της κεντρικής Ευρώπης.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ηλεκτρικό σύστημα λόγω της τεράστιας διείσδυσης των ΑΠΕ και της αυξημένης παραγωγής τους η οποία πολλές φορές υπερβαίνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας τις τιμές ακόμα και σε μηδενικά επίπεδα.
Στην απορρόφηση αυτής της “υπερ” προσφοράς πράσινης ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει η βιομηχανία, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί κατά την παραγωγική διαδικασία με ηλεκτρική ενέργεια ή υδρογόνο και με έργα CCUC. Ομως οι επενδύσεις αυτές δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο οι βιομηχανίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δηλαδή ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, είπε ο κ. Κοντολέων.
Εμφαση έδωσε και στο demand response (απόκριση στη ζήτηση), για το οποίο η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο, προκειμένου οι βιομηχανίες να παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η διακοπή της λειτουργίας τους στις ώρες αιχμής, προκειμένου να απελευθερωθεί ενέργεια για το σύστημα, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, όταν οι βιομηχανίες δεν αμείβονται για αυτό. Τα εμπόδια πρέπει να αρθούν και να δοθούν επαρκή κίνητρα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις για να παράσχουν την εν λόγω υπηρεσία.
Ας σημειωθεί ότι στα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ, συγκαταλέγονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, η Επίλεκτος, η Χαρτοποιία Φθιώτιδας, η ΤΙΤΑΝ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΑΝΟΞΑΛ, η SOVEL, κ.α.