Η ανάληψη των μελετών για τα υπεράκτια αιολικά από τo δημόσιο, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, προβληματίζει ιδιαίτερα την αγορά, που ανησυχεί ότι μήπως “χαθεί” και άλλος πολύτιμος χρόνος όοον αφορά στην εγκατάσταση offshore ανεμογεννητριών.
Πρόκειται για τις μελέτες που θα οδηγήσουν στους διαγωνισμούς για την ανάθεση των έργων σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά και στην αδειοδότηση και δεύτερου κύματος πλωτών πιλοτικών έργων.
‘Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, χθες στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών, εντός της επόμενης τριετίας θα διενεργηθούν διαγωνισμοί για την ανάθεση της εγκατάστασης πιλοτικών πλωτών ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος περίπου 400 MW.
Πρόκειται για διαγωνισμούς που θα αφορούν σε έργα «με το κλειδί στο χέρι», τα οποία θα είναι αδειοδοτημένα, αν όχι σε ποσοστό 100%, τουλάχιστον σε ποσοστό 90%, καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα επιδιωχθεί να έχουν εκπονηθεί ακόμη και οι περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ θα γίνουν και οι αναλυτικές μελέτες βυθού όπως και οι ανεμολογικές. Οι μελέτες θα έχουν προετοιμαστεί από το δημόσιο, περιορίζοντας δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης των έργων, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους ξένους επενδυτές, που ήδη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ομως το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το δημόσιο για να εκπονήσει όλες αυτές τις μελέτες σε συνδυασμό με το κόστος τους, φαίνεται να δημιουργεί επιφυλάξεις στην αγορά.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος επισήμανε ότι θα χρειαστούν εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση λεπτομερών και αξιόπιστων μελετών που θα είναι αποδεκτές από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων και ότι οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν. Πρέπει να βρεθούν οι πόροι και να εκπονηθούν οι μελέτες σε 6-8 μήνες, διότι διαφορετικά η όλη προσπάθεια δεν θα έχει νόημα, δήλωσε ο κ. Λαδακάκος, τονίζοντας ακόμα ότι δεν θα πρέπει να δοθούν στους επενδυτές πρόχειρες μελέτες, που θα πρέπει να γίνουν από την αρχή.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την εγκατάσταση πιλοτικών υπεράκτιων έργων σταθερής έδρασης συνολικής ισχύς ισχύος 600 MW. Ο δεύτερος γύρος των πιλοτικών οffshore, ισχύος περίπου 400 MW θα αφορά σε πλωτές ανεμογενήτριες. Συνολικά, οι πιλοτικές εγκαταστάσεις θα καλύψουν το 50% από τον ηλεκτρικό χώρο των 2 GW, που έχει δεσμεύσει σε πρώτη φάση ο ΑΔΜΗΕ για υπεράκτια αιολικά, πράγμα που ενδέχεται να αποδυναμώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα, μη πιλοτικά έργα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι τα πλωτά πιλοτικά έργα προωθούνται με στόχο την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας σε τομείς όπως τα καλώδια ή τα ναυπηγεία. Η επιλογή των επενδυτών που θα αναλάβουν τα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία σχεδιάζεται να προηγηθεί των μεγάλων διαγωνισμών για offshore έργα στο τέλος της δεκαετίας.