Mε τις δεξαμενές υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, να είναι σχεδόν γεμάτες, σε ποσοστό άνω του 95%, ξεκινά ο Δεκέμβριος, για τον οποίο έχουν προγραμματιστεί αφίξεις 6 φορτίων, συνολικού δυναμικού 358.562 κυβικών μέτρων LNG.
Στις 26 Νοεμβρίου η πληρότητα των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα ανερχόταν στο 96,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 217.780 κμ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Την ίδια ημέρα, η πληρότητα στα τερματικά LNG της ΕΕ ανερχόταν σε 71%, ενώ στις υπόγειες αποθήκες έφθανε στο 97,4%, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό για την εποχή, πράγμα που εν μέρει εξηγεί και τις περιορισμένες διακυμάνσεις της τιμής TTF, που αποτελεί την τιμή αναφοράς του αερίου για την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η πληρότητα στη Ρεβυθούσα ήταν στο 50,8% ή 114.340 κυβικά μέτρα και πριν από ένα χρόνο στο 59,2% ή στα 133.170 κυβικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον τελικό προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταφθάσουν στη Ρεβυθούσα, δύο φορτία LNG της Μυτιληναίος, δυναμικότητας 147.710 κ.μ. και 23.043 κ.μ, αντίστοιχα, το πρώτο για 13 ημέρες αποθήκευσης και το δεύτερο για 7 ημέρες, 2 φορτία της Elpedison, δυναμικότητας 73.000 κμ και 38.000 κμ, και τα δύο για 17 ημέρες αποθήκευσης και δύο φορτία της ΔΕΠΑ, ένα μικρό 2.954 κμ και ένα μεγαλύτερο 73.855 κμ, για 13 ημέρες αποθήκευσης και τα δύο.
Παρά την υψηλά ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου, η ΕΕ επισήμανε πρόσφατα στα κράτη- μέλη ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να είναι κατά μέσον όρο πλήρεις, στο 45% τουλάχιστον την 1η Φεβρουαρίου και κατά προτίμηση κατά 55%, καθώς τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση.
Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα ποσοστά πληρότητας που προαναφέρθηκαν αποτελούν ενδιάμεσους στόχους, καθώς έχουν τεθεί ξεχωριστοί στόχοι για τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με σκοπό τη σταθερή αναπλήρωση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου οι υπόγειες αποθήκες να είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον 90%, κατά μέσο όρο έως την 1η Νοεμβρίου 2024, ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Είναι φανερό, ότι μετά την κρίση του 2022, οι Βρυξέλλες δεν χαλαρώνουν, επιδιώκοντας την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και ανησυχώντας μήπως επαναληφθούν τα φαινόμενα της περυσινής χρονιάς με τις ακραίες τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες η Κομισιόν ζήτησε να παραταθούν για άλλους 12 μήνες τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης για το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα το πλαφόν στην τιμή του αερίου (μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, όπως επίσημα ονομάζεται), καθώς και τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων και τους κανόνες έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι σχετίζονται με την αδειοδότηση των ΑΠΕ
“Η στενότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας συνεχίζεται” αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Οσον αφορά στους ενδιάμεσους στόχους πληρότητας για το 2024, η ΕΕ θέτει και για τον Μάιο στόχο πληρότητας αποθηκών 45%, προκειμένου να καλυφθεί σε περίπτωση υψηλότερης ζήτησης ή/και μειωμένη προσφοράς το καλοκαίρι του 2024.
“Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του Μαΐου, τότε θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος μη επίτευξης του πλήρους στόχου του 90%» για την 1η Νοεμβρίου 2024, ανέφερε η Επιτροπή
Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει διαχωρίσει τους στόχους της ΕΕ σε εθνικούς ενδιάμεσους στόχους για καθένα από τα 18 κράτη μέλη με υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις.
Για τη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ και οι όποιες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν ευθέως την τιμή TTF , οι στόχοι πλήρωσης αποθεμάτων είναι 45% έως την 1η Φεβρουαρίου, 10% έως την 1η Μαΐου, 30% έως την 1η Ιουλίου και 65% έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Για την Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου, οι αντίστοιχοι στόχοι είναι 45%, 36%, 54% και 72% για τις ίδιες ημερομηνίες και για τη Γαλλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, οι στόχοι είναι 41%, 11%, 39% και 81% για τις ίδιες ημερομηνίες.
Σε περίπτωση που κάποια χώρα αποκλίνει από τους ενδιάμεσους στόχους και ειδικά αν η πληρότητα είναι μικρότερη πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο, τότε η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να δράσει άμεσα για να αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευσης και να ενημερώσει την Επιτροπή.
Τέλος, χθες η τιμή αερίου TTF στο συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε χαμηλότερα, στα 43,10 ευρώ/MWh (- 2,010%)