Σχήμα ενίσχυσης της βιομηχανίας για να εισέλθει στη απόκριση ζήτησης (demand response), στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει το Σχέδιο Μεταρρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, θεωρώντας ότι οι αλλαγές στον σχετικό κανονισμό που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ δεν τους καλύπτουν και στο πλαίσιο αυτό δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το νέο θεσμό.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε διαβούλευση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το demand response μέσω των Φορέων Συλλογικής Εκπροσώπησης και των Φορέων Καταναλωτών Φορτίου.
Όμως όσο δεν δίδονται πρόσθετα κίνητρα αμοιβής, οι βιομηχανικοί καταναλωτές δεν φαίνονται να προσχωρούν στην “αγορά” του demand response
Η απόκριση ζήτησης αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΕ όχι μόνον για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, αλλά και για την διασφάλιση επάρκειας ηλεκτροδότησης ιδιαίτερα κατά τις ώρες, που κορυφώνεται η ζήτηση στο σύστημα.
Πολλές βιομηχανίες σήμερα δεν λειτουργούν στις ώρες αιχμής, οι οποίες έχουν οριστεί μεταξύ 8.00 και 10.00 το πρωί και 18.00 ως 23.00 το βράδυ, παρέχοντας αυτή την ευελιξία στο σύστημα χωρίς να αμείβονται. Αυτή, όμως η λειτουργία των μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες είναι και οι πιο ενεργοβόρες, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, καθώς :
• Η επιλογή τους από τον Διαχειριστή για υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης δεν είναι δεδομένη, στην υποθετική περίπτωση που θα άλλαζαν τον τρόπο λειτουργίας τους.
- Υπάρχουν διαδικαστικά εμπόδια και σίγουρα δεν δίδονται επαρκή κίνητρα για να λειτουργήσουν ως πάροχοι απόκρισης ζήτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να υπάρξει μία πρόσθετη αμοιβή, προκειμένου οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές να δεσμευτούν για τη συμμετοχή τους στο demand response.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Μεταρρύθμισης στην Αγορά Ηλεκτρισμού, δίδεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμό στήριξης διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος, που θα απευθύνεται αποκλειστικά στην απόκριση ζήτησης και στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, ο μηχανισμός αμοιβής ευελιξίας της απόκρισης ζήτησης έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τον μηχανισμό αποζημίωσης των ευέλικτων μονάδων παραγωγής.
Ωστόσο, η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας, όπως και οι αλλαγές που προτείνονται, δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν στην “εργαλειοθήκη” τους, τη θέσπιση του μηχανισμού στήριξης της ευέλικτης ισχύος για την απόκριση της ζήτησης.