Οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του πρώτου πλωτού σταθμού αποθήκευσης επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στη χώρα, του FSRU Αλεξανδρούπολης εντείνονται και ταυτόχρονα προχωρούν οι εργασίες της ΡΑΑΕΥ για το θεσμικό πλάσιο που θα διέπει τον συγκεκριμένο σταθμό.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε σε διαβούλευση ο κώδικας Διαχείρισης του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, με τη ΔΕΗ να προτείνει μία σειρά από τροποποιήσεις.
Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ ζητεί την αναπροσαρμογή των οριζόμενων περιθωρίων στην “επιτρεπόμενη ενεργειακή ανοχή” (allowable energy tolerance) και στον επιτρεπόμενο όγκο ανοχής (allowable volume tolerance) από +/- 2% στο +/-5% για να συνάδουν, όπως αναφέρει, με τους στάνταρ εμπορικούς όρους για το υγροποιημένο αέριο (LNG) και ο χρήστης του σταθμού να μην κινδυνεύει από τη λεγόμενη αποτυχία LNG φορτίου, χωρίς μάλιστα να μπορεί να αντισταθμίσει τον εν λόγω κίνδυνο από τον προμηθευτή του.
Σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε προς την Αρχή, η ΔΕΗ ζητεί ακόμα το πρόστιμο για το “αέριο εκκένωσης” (evacuation gas) να διαμορφώνεται σε ποσοστιαία βάση και όχι ως σταθερή τιμή. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία, η σκοπιμότητα της επιβολής του προστίμου είναι κατανοητή για να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους χρήστες, όμως θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως ποσοστό σε σχέση με κάποιο αντιπροσωπευτικό δείκτη της εγχώριας αγοράς αερίου όπως πχ η τιμή του Βάθρου Εμπορίας Αερίου ή η Οριακή Τιμή Πώλησης του αερίου εξισορρόπησης.
Ειδικότερα για το εν λόγω πρόστιμο η ΔΕΗ θεωρεί ότι το προβλεπόμενο ποσοστό δεν πρέπει να αντιστοιχεί στο 100% του κόστους αερίου αλλά στο 5-10% του δείκτη, που θα επιλεγεί και θα ορίσει η Αρχή. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρία εκτιμά ότι δεν θα δίδονται λάθος σήματα στο χρήστη του συστήματος και ότι θα αποφευχθούν καταστάσεις που το πρόστιμο θα είναι πολλαπλάσιο από το κόστος κτήσης του αερίου.
Μάλιστα η ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι επιπρόσθετες χρεώσεις, όπως το πρόστιμο, καταλήγουν τελικώς να επιβαρύνουν τον καταναλωτή.
Για το ίδιο θέμα ζητεί από την Αρχή να προσδιοριστούν οι περιπτώσεις που χωρίς να είναι άμεσα υπεύθυνος ο χρήστης, θα πρέπει να γίνει εκκένωση αερίου, όπως πχ η μή διαθέσιμη δυναμικότητα προς δέσμευση στον Διαχειριστή του συστήματος ΑΣΦΑ ή στην αναγκαστική εκκένωση για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας του τερματικού σταθμού εξ αιτίας τεχνικών ή/και λειτουργικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο στον χρήστη.
Οσον αφορά τις Υπηρεσίες Ευελιξίας για το Επαναεριοποιημένο LNG, η ΔΕΗ θεωρεί ότι οι προβλέψεις του νέου κανονισμού και ειδικά οι προθεσμίες δηλώσεων/επαναδηλώσεων θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις αντίστοιχες του ΔΕΣΦΑ για τον σταθμό της Ρεβυθούσας
Η εφαρμογή ίδιων κανόνων κινείται προς την κατεύθυνση της ισότιμης αντιμετώπισης των σταθμών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους χρήστες, αναφέρει η επιστολή.
Τέλος προτείνεται η εκκαθάριση μεταξύ των προβλεπομένων και των πραγματικών μεγεθών να πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση και όχι σε ετήσια, όπως προβλέπει το σχέδιο του κανονισμού. Με τη μηνιαία εκκαθάριση τα κόστη θα υπολογίζονται και θα γνωστοποιούνται στους χρήστες με μεγαλύτερη ακρίβεια και εγγύτερα στον πραγματικό χρόνο που τα αφορούν, πράγμα που θα διευκολύνει τη λογιστική απεικόνιση και διαχείρισή τους, ενώ παράλληλα θα αποφευχθούν οι ex-post εκκαθαρίσεις, μέχρι 12 μήνες πίσω.
Ας σημειωθεί, ότι στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Αλεξανδρούπολη το δεξαμενόπλοιο που έχει μετασκευαστεί στον πλωτό σταθμό, που θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά του λιμανιού. To FSRU έχει δυνατότητα αποθήκευσης 155.000 κυβικών μέτρων LNG με ονομαστική παροχή αερίου 625.000 κυβικά μέτρα ή 5,5 δισ.κ.μ. ετησίεως.