Oριστικές αποφάσεις για την τύχη του μεριδίου 35% που κατέχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός των επόμενων τριών ως έξι μηνών προανήγγειλε κορυφαίο στέλεχος του ομίλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο όμιλος επιδιώκει την απεμπλοκή του από την εταιρία αερίου.
Το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ελέγχεται από το Δημόσιο, αλλά το πρότζεκτ της από κοινού πώλησης της εταιρίας φάνηκε να ναυαγεί, προς το παρόν τουλάχιστον, όταν πριν ένα μήνα το ΤΑΙΠΕΔ ακύρωσε την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης.
Η Helleniq Energy φαίνεται να θεωρεί ότι η σύμπραξη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αποδίδει, καθώς η ΔΕΠΑ αναπτύσσει ανταγωνιστικές δραστηριότητες προς την HelleniQ Energy και ότι από εδώ και πέρα τρεις είναι οι λύσεις: To μερίδιο της HelleniQ Eίτε α περάσει στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου, είτε να πωληθεί σε τρίτο επενδυτή, ενδεχομένως ακόμα και το μερίδιο του δημοσίου να περάσει στον πετρελαϊκό όμιλο. Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της HelleniQ Energy Ανδρέα Σιάμισιη η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
«Δεν γίνεται να οδηγούμε δυο αυτοκίνητα προς την ίδια κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους και τόνισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου, ανεξαρτήτως πολιτικών συνδικαλιστικών ή άλλων αντιδράσεων.
Το 35% της ΔΕΠΑ Εμπρίας αποτιμάται γύρω στα 200-250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy. Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τη ρήτρα take or pay, o κ. Σιάμιης απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες που θέλουν τη ρωσική Lukoil να πουλούν τα διυλιστήρια που έχουν στη Βουλγαρία ο κ. Σιάμισης δήλωσε ότι η Helleniq Energy παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο κυρίως να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρίας με εξαγωγές προς την ελληνική αγορά. Είπε ότι «οι ρωσικές εταιρίες δραστηριοποιούνται σε γειτονικές αγορές όπως, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία. και κατ΄ ελάχιστο πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται εκεί διότι έχουμε επενδύσει σε αυτές τις αγορές» Πρόσθεσε ότι πολλές φορές οι ρωσικές εταιρίες δεν λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια. ‘Οπως είπε η Helleniq Energy είναι δύσκολο να αγοράσει ένα ακόμη διυλιστήριο ιδιαιτέρως μετά την «πράσινη στροφή» που κάνει τα τελευταία χρόνια αλλά είναι εξίσου δύσκολο να μην κινηθεί καθόλου εάν κάποιος πάει να εισέλθει στην βασική αγορά, όπου η ίδια δραστηριοποιείται
Οι αγορές των Βαλκανίων αλλά και της Κύπρου παραμένουν ενδιαφέρουσες για την Helleniq Energy στον τομέα των ΑΠΕ όπου διαθέτουν ήδη 360 MW εγκατεστημένης ισχύος με στόχο το 1 GW τους επόμενους 18 μήνες.
Τέλος, σχετικά με το πρόσφατο placement μετοχών της Helleniq Energy από τους δύο βασικούς μετόχους, το Δημόσιο και την Paneuropean του ομίλου Λάτση, ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε ότι στόχος ήταν η αύξηση της διασποράς της μετοχή, αν και το μερίδιο των δύο μετόχων παραμένει στο 71%, ποσοστό που παραμένει υψηλό για εισηγμένη εταιρία.