“Φρένο” στην αύξηση του WACC, δηλαδή του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου, που ζητεί η ΔΕΠΑ Υποδομών και μεταφράζεται σε αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς και τη μείωση των χρεώσεων δυναμικότητας του δικτύου στις περιοχές που οι χρεώσεις αυτές είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλα σημεία της χώρας, ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία ανήκει στην Italgas, έχει εισηγηθεί στη ΡΑΑΕΥ αύξηση του WACC κατά 10% για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο.
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρη Φούρλαρη αναφέρει ότι η πολιτική επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ Υποδομών «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και το στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 έως το 2030 κατά 55% και δημιουργεί ερωτηματικά για το χρόνο απόσβεσης αυτών των έργων». Έργα που στο τέλος της ημέρας θα πληρωθούν από τους υφιστάμενους χρήστες φυσικού αερίου μέσω των τελών χρήσης του δικτύου, την ώρα που η νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση προκρίνει τη χρήση των αντλιών θερμότητας για οικιακή χρήση και όχι το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών έχει ήδη ανακοινώσει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές όπως στη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.
Ο κ. Κοντολέων υποστηρίζει επίσης ότι η απόδοση κεφαλαίων της ΔΕΠΑ Υποδομών πρέπει να είναι χαμηλότερη από τα ήδη υψηλά WACC των Διαχειριστών των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού. Και τούτο, γιατί όπως αναφέρει στην επιστολή, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν συντρέχουν οι ειδικές συνθήκες που αναγνώρισε η ΡΑΑΕΥ για τους Διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, που συνεπάγεται η αύξηση του WACC.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ της αύξησης του WACC που ζητεί η ΔΕΠΑ Υποδομών , χαρακτηρίζοντας το ως υπερβολικό αφού βασίζεται σε αμφιβόλου απόδοσης επενδύσεις.
Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της διαφοροποίησης ανά περιοχή των βιομηχανικών τιμολογίων χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Οπως αναφέρει στην επιστολή τα τιμολόγια της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης έχουν σημαντικά μικρότερη χρέωση δυναμικότητας σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Για παράδειγμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η χρέωση δυναμικότητας είναι 1,65 ευρώ/ΚW/έτος, ενώ στα Οινόφυτα η αντίστοιχη χρέωση ανέρχεται σε 7,61 €/KW/έτος.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά τη μείωση της χρέωσης δυναμικότητας και στις υπόλοιπες περιοχές, αντί της προς τα άνω ευθυγράμμισης των βιομηχανικών τιμολογίων σε όλη τη χώρα και προτείνει να υπάρξει διαβούλευση πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.