Απαντήσεις στις τρεις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής στον ηλεκτρισμό, το λεγόμενο “energy trilemma”, δηλαδή πως θα αποκτήσουμε προσιτή, επαρκή και καθαρή ενέργεια θα κληθούν να δώσουν από την Αθήνα, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ομίλων ηλεκτρισμού της Ευρώπης, στο πλαίσιο του συνεδρίου “Power Summit” που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός φορέας των εταιριών του κλάδου, η Eurelectric και θα φιλοξενήσει η ΔΕΗ.
Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση της Eurelectric για το 2024. Οικοδεσπότης του συνεδρίου θα είναι ο αντιπρόεδρος της Eurelectric, Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Aς σημειωθεί ότι στις 23 Ιανουαρίου, στο Λονδίνο, ο κ. Στάσσης παρουσιάζει στους αναλυτές, στο πλαίσιο του Capital Markets Day, το νέο business plan της ΔΕΗ περίοδου 2023-2027, το οποίο προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 9 δισ. ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα.
Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαϊου στο Lagonisi Resort, η Eurelectric θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τρεις μελέτες, οι οποίες καταρτίζονται την περίοδο αυτή, με “ναυαρχίδα” την ειδική μελέτη για τα δίκτυα “Grids4Speed”. Σκοπός της μελέτης είναι να καταδείξει την ανάγκη προτεραιοποίησης της ανάπτυξης των υποδομών στα δίκτυα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια.
Τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της καθημερινότητας του πολίτη, μπορούν να επιτευχθούν μόνον με την ταχεία αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν στοιχεία για τα δίκτυα διανομής της Ευρώπης, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται και συνεχίζεται η απανθρακοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στα επόμενα χρόνια ο ηλεκτρισμός θα κινεί τα αυτοκίνητα, θα θερμαίνει τα σπίτια , θα δίνει ενέργεια στη βιομηχανία. Και θα προέρχεται από μία ευρεία γκάμμα αποκεντρωμένων καθαρών πηγών ενέργειας. ‘Οσο προχωρά η οικονομία και οι κοινωνίες θα οδεύουν προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια θα χρειάζεται.
Το δεύτερο μεγάλο report της Eurelectric θα αφορά στην ψηφιοποίηση των δικτύων. Πρόκειται για μία μελέτη που καταρτίζεται σε συνεργασία με την Accenture, που είναι και “Diamond Host” της διοργάνωσης. Το report θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής μαζί με έναν “οδικό χάρτη” για όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του τομέα. Τα συμπεράσματα θα δώσουν το πλαίσιο για τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε η ψηφιοποίηση να επιτύχει τους υψηλούς στόχους που θέτει η ΕΕ, όπως για παράδειγμα την ενεργοποίηση των καταναλωτών, την ενσωμάτωση μεγάλου μεριδίου ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κλπ. Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης των ψηφιακών εργαλείων, ενώ θα τεθεί το ζήτημα της μακρόχρονης διαδικασίας συνεχούς μετασχηματισμού των δικτύων και των νέων εφαρμογών που συνεπάγεται η ψηφιοποίηση. Παράλληλα, θα συζητηθεί το ετερογενές τοπίο των δικτύων διανομής στις χώρες της Ευρώπης αλλά και οι διαφορετικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι εθνικοί διαχειριστές δικτύων. Τελευταίο και πιο σημαντικό ίσως είναι το συμπέρασμα της μελέτης, που φιλοδοξεί να καταδείξει ποιό θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα πολιτικής της ΕΕ για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.
H τρίτη μελέτη, την οποία καταρτίζει η WSP για λογαριασμό της Eurelectric, η Power Plant 2.O, επικεντρώνεται στις προκλήσεις όσον αφορά στη χρήση της γης και το περιβάλλον από τη μεγάλη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, των οποίων το δυναμικό αναμένεται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 6 χρόνια ως το τέλος της δεκαετίας.
Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με πάνελ συζητήσεων για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού κλπ