Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας που θα εξασφαλίζει στην ΕΔΕΥΕΠ, την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, τη χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε έρευνες και να ωριμάσει τις πρώτες περιοχές, όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας μετά από διαγωνισμό. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη το 2024 αναμένεται να δημοπρατηθούν 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τελευταία με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις αρνητικές τιμές στις προσφορές.
Για την Ελλάδα, το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί τα πιλοτικά θαλάσσια αιολικά, αποτελούν τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη της εν λόγω μορφής ΑΠΕ, η οποία θεωρείται καίρια για την επίτευξη του στόχου διείσδυσης της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Ωστόσο, τα πρώτα υπεράκτια αιολικά δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν το 2030, δεδομένου του χρόνου προετοιμασίας, αδειοδότησης κλπ και του χρόνου που θα χρειαστεί για την εγκατάσταση.
Πρόσφατα στο Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το στόχο της κυβέρνησης να γίνει η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια, αφού “στο χάρτη της Μεσογείου, η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος είναι η Ελλάδα. Αν θέλουμε να έχουμε μια αγορά ΑΠΕ που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το 2023 πάντως ήταν μία δύσκολη χρονιά για τα θαλάσσια αιολικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope στο 70% όλων των δημοπρασιών που διενεργήθηκαν κατατέθηκαν αρνητικές προσφορές, δηλαδή ζητήθηκε από τους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας να πληρώσουν για το δικαίωμα κατασκευής ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου. «Αυτό πρέπει να αλλάξει”σημειώνει η WindEurope προσθέτοντας ότι η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας πρέπει να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των αρνητικών προσφορών, εγκυμονεί κινδύνους όπως πιθανή μετακύλιση στους καταναλωτές ή στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας, επηρεάζοντας το κόστος κεφαλαίου και θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση έργων.
Στη Γερμανία, όπως αναφέρει η WindEurope, δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική επενδυτική απόφαση για κανένα από τα μεγάλα έργα που ανατέθηκαν, μετά από δημοπρασίες που περιέλαβαν αρνητικές προσφορές.
Ωστόσο, οι δημοπρασίες συνεχίζονται. Φέτος θα δημοπρατηθούν στην Ευρώπη υπεράκτια αιολικά τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με το 2023, δηλαδή 40 GW έναντι των 13,5 GW, της προηγούμενης χρονιάς, κατά την οποία παρά τα προβλήματα εγκαταστάθηκε ισχύς 4,2 GW από υπεράκτια αιολικά πάρκα, 1,7 GW περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Γερμανία, η Δανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που δημοπρατούν τη μεγαλύτερη ισχύ offshore αιολικών.
Στη χώρα μας η ΕΔΕΥΕΠ είναι ο φορέας, ο οποίος μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού, θα αναλάβει τη σκυτάλη για τον εντοπισμό των περιοχών, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν τα θαλάσσια αιολικά. Πρόκειται για μία διαδικασία που προβλέπει την εκπόνηση μελετών για τα ανεμολογικά και τα βυθομετρικά δεδομένα, με σκοπό οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών.
Στην εταιρία ειδικού σκοπού, εκτός από την ΕΔΕΥΕΠ, θα συμμετάσχει ο ΑΔΜΗΕ και ακόμα μία εταιρία ώστε να μην έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μετά από διεθνή διαγωνισμό, το οποίο θα διενεργήσει η εταιρεία ειδικού σκοπού.
Οσο για τη χρηματοδότηση της ΕΔΕΥΕΠ, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο, προβλέπει τη διάθεση στην εταιρία κονδυλίων από την ανακατανανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.