Mε ενδιαφέρον αναμένονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσουν για τον Φεβρουάριο οι προμηθευτές ηλεκτρισμού, καθώς η χαμηλή πτήση των τιμών του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο δεν προδικάζουν ιδιαίτερες αλλαγές.
Από την άλλη όμως πλευρά, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών για την ενίσχυση των μεριδίων τους στην αγορά μπορεί να φέρει θετικές εκπλήξεις για τον καταναλωτή, στα δύο βασικά κυμαινόμενα τιμολόγια, το πράσινο και το κίτρινο.
Ταυτόχρονα η διελκυνστίδα ανάμεσα στη ΡΑΑΕΥ και την εταιρία “Φυσικό Αέριο” για το 8μηνο τιμολόγιό της με τη σταθερή τιμή, φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για άλλα προϊόντα, σταθερής τιμολόγησης για χρονικό διάστημα μικρότερο του δωδεκαμήνου, εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας.
Με τη μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται ως σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στα 93,81 ευρώ/MWh στο διάστημα από 31/12/23 ως 29/1/24, έναντι μέσης τιμής 102,2 ευρώ/MWh του Δεκεμβρίου 2023, θα ήταν πολύ δύσκολο για τις εταιρίες προμήθειας να δικαιολογήσουν στους πελάτες τους αυξήσεις τόσο στο πράσινο όσο και στο κίτρινο τιμολόγιο. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, την εταιρία που εκ των πραγμάτων δίνει και το lead στη αγορά, ενεργοποιείται όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh, με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου. Από την άλλη πλευρά, στα πράσινα τιμολόγια άλλων προμηθευτών, ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής από αυτή της ΔΕΗ και σε άλλους σε υψηλότερη.
Πάντως, προμηθευτές που θα θελήσουν να δώσουν βάρος σε κάποια άλλη κατηγορία τιμολογίων πχ στα σταθερά ή στα κίτρινα μπορεί να αφήσουν το πράσινο τιμολόγιο να αυξηθεί, αν βέβαια τους το επιτρέπουν οι παράμετροι που έχουν επιλέξει για τον μηχανισμό διακύμανσης του εν λόγω τιμολογίου.
Ας σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε το όφελος παραμένει στον προμηθευτή, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό.
Στην πρώτη φάση εφαρμογής των νέων τιμολογίων, δηλαδή τον Ιανουάριο 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές, γύρω στο 70% των νοικοκυριών, μετέπεσαν υποχρεωτικά στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς δεν είχαν επιλέξει κάποιο άλλο προϊόν, προηγουμένως.
Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων και οι διαφημιστικές καμπάνιες που έτρεξαν μέσα στον Ιανουάριο, δείχνουν ότι οι περισσότερες εταιρίες προμήθειας επιθυμούν να στρέψουν τους καταναλωτές στα σταθερά ή τα κίτρινα τιμολόγια, πράγμα που μπορεί σταδιακά να αλλάξει τα δεδομένα.
Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου όλων των προμηθευτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ την 1η του μήνα.
Πάντως όσο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σχετικά υποτονικές, πράγμα που αντανακλάται άμεσα στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους προμηθευτές να δικαιολογήσουν μία αύξηση στα τιμολόγιά τους. Η τιμή στο συμβόλαιο αερίου TTF για παράδοση τον Φεβρουάριο κινείται εδώ και ημέρες κάτω από τα 30 ευρώ/ MWh, ενώ σε χαμηλή τροχιά βρίσκεται και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Πρόκειται για δύο παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρισμού χονδρικής στην ελληνική αγορά.
Tην Παρασκευή, 26/1, το TTF έκλεισε στα 27,7 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή των ρύπων έχει υποχωρήσει στα 63,1 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, από περίπου 80 ευρώ τον Δεκέμβριο. ‘Οσο για τη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 83,72 ευρώ/ΜWh (+21%), ένα επίπεδο πολύ κοντά με τις τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.
Οι ΑΠΕ κυριαρχούν με μερίδιο 51% στο μείγμα παραγωγής, και ακολουθεί το φυσικό αέριο στο 26,2%, οι εισαγωγές με 10,7%, τα υδροηλεκτρικά με 5,5% και ο λιγνίτης με 3,2%.