Ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση τιμολογίων ρεύματος σταθερής τιμής εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας, καθώς έχει ήδη υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη και σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εν τω μεταξύ, ως τα μεσάνυχτα σήμερα οι προμηθευτές ηλεκτρισμού ανακοινώνουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια λιανικής που θα ισχύσουν για τον Φεβρουάριο. H σημαντική μείωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι οδηγούν σε αισθητή μείωση των κίτρινων και πράσινων τιμολογίων.
Οι πληροφορίες από την αγορά συγκλίνουν σε τελικές τιμές κάτω από τα 13 λεπτά/KWh, με τα περισσότερα να τείνουν προς τα 11-12 λεπτά/KWh.
Είναι πολύ πιθανόν δε, οι προμηθευτές που θα θέσουν σε κυκλοφορία νέα σταθερά προϊόντα μέσα στον Φεβρουάριο να δώσουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα “πρώτα σταθερά” που διατέθηκαν στην αγορά, μετά την κατάργηση των έκτακτων μηχανισμών. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλλει και η υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να διαθέτουν προϊόντα σταθερής τιμολόγησης εξάμηνης και οκτάμηνης διάρκειας, πέραν των σταθερών τιμολογίων διάρκειας 12 μηνών.
Ας σημειωθεί ότι η μέση τιμή χονδρικής στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο (από 1/1/24 ως 1/2/24) στα 93,64 ευρώ/MWh, έναντι έναντι μέσης τιμής 102,2 ευρώ/MWh του Δεκεμβρίου 2023
Η μέση τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα, εν προκειμένω του Ιανουαρίου για τα τιμολόγια Φεβρουαρίου, παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για τη διαμόρφωση των κίτρινων τιμολογίων, τα οποία εξ ορισμού διαμορφώνονται με βάση την τιμή του προηγούμενου μήνα, όσο και των πράσινων, καθώς αποτελεί μία από τις κυριότερους παραμέτρους του μηχανισμού διακύμανσης επί της ανακοινωμένης τιμής βάσης των εν λόγω τιμολογίων.
Eξίσου σημαντική είναι και η τιμή TTF του φυσικού αερίου, βάσει της οποίας διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή στην Αγορά Ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η υποχώρηση της τιμής TTF τον Ιανουάριο αναμένεται να αποτυπωθεί τον Φεβρουάριο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από την εμπορική πολιτική κάθε προμηθευτή, δηλαδή το είδος του προϊόντος στο οποίο θα επιδιώξει να στρέψει τους πελάτες του, την κατεύθυνση που θα δώσει η ΔΕΗ, η οποία είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά και τον ανταγωνισμό.
Στην πρώτη φάση εφαρμογής των νέων τιμολογίων, δηλαδή τον Ιανουάριο 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές, γύρω στο 70% των νοικοκυριών, μετέπεσαν υποχρεωτικά στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς δεν είχαν επιλέξει κάποιο άλλο προϊόν, προηγουμένως.
Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων και οι διαφημιστικές καμπάνιες που έτρεξαν τον περασμένο μήνα , δείχνουν ότι οι περισσότερες εταιρίες προμήθειας επιθυμούν να στρέψουν τους καταναλωτές στα σταθερά ή τα κίτρινα τιμολόγια, πράγμα που μπορεί σταδιακά να αλλάξει τα δεδομένα.
Ας σημειωθεί ότι για σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η μέση τιμή χονδρικής στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνεται στα 93,71 ευρώ/MWh (+1%), με την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο να πρωταγωνιστεί στο εγχώριο μείγμα με μερίδιο 35%, τις ΑΠΕ να ακολουθούν με 32,5%, τις εισαγωγές να συνεισφέρουν το 14,9%, ενώ ο λιγνίτης και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά καλύπτουν το 8,5% και το 5,2%, αντίστοιχα. Οσο για την τιμή TTF του φυσικού αερίου, δείχνει να ανεβαίνει, καθώς χθες έκλεισε στα 30,165 ευρώ/MWh (+1,974%), ενώ για αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο κινήθηκε κάτω από το επίπεδο των 30 ευρώ/MWh.