Oι νέοι τύποι τιμολογίων ρεύματος που φέρνει η υπουργική απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε χθες, προκάλεσε νέο γύρο σύγχυσης στους προμηθευτές, οι οποίοι κατέκλυσαν με ερωτήματα τη ΡΑΑΕΥ, για αν θα ισχύει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα νέα μεικτά τιμολόγια, ένα ερώτημα στο οποίο η Αρχή δεν έχει απαντήσει.
‘Ετσι σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ - χθες συνεδρίασε για άλλο θέμα- προκειμένου να ερμηνεύσει την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές θα μπορούν να διαθέτουν στους πελάτες τους μεικτά τιμολόγια σταθερά και κυμαινόμενα, καθώς και σταθερά με διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, αντί ενός έτους, όπως ίσχυε.
Η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι τα μεικτά τιμολόγια σηματοδοτούνται με κίτρινο χρώμα. Ωστόσο η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τη χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων προβλέπει ότι στα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία είναι κυμαινόμενα, δεν επιβάλλεται ρήτρα αποχώρησης. Η ίδια απόφαση προβλέπει ρήτρα αποχώρησης μόνον στα σταθερά τιμολόγια, δηλαδή στα μπλε.
Δεν είναι λίγοι οι προμηθευτές που μιλούν για “δημιουργική ασάφεια” στην υπουργική απόφαση αλλά και για σταδιακή απώλεια της αξιοπιστίας της Αρχής, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, ξεκάθαροι και να ισχύουν για όλους.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας δεν δείχνει ότι επιθυμεί να παρέμβει για την ερμηνεία της απόφασης, αφήνοντας στη ΡΑΑΕΥ την ευθύνη. Κύκλοι του υπουργείου πάντως ανέφεραν ότι το λογικό είναι ότι για όσο χρονικό διάστημα το τιμολόγιο παραμένει σταθερό τότε θα ισχύει ρήτρα αποχώρησης, ενώ όταν θα υπάρχει διακύμανση η ρήτρα θα αίρεται.
Η απόφαση ενσωματώνει το άρθρο 28 του Κώδικα Προμήθειας που αναφέρεται στη διάρκεια των συμβάσεων και ουσιαστικά θεσμοθετεί μία και μοναδική ερμηνεία στο άρθρο. Η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης προμήθειας ορίζεται και πάλι σε ένα έτος, εκτός εάν ο πελάτης αιτείται ή και συναινεί στη σύναψη σύμβασης για μικρότερο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη ότι η ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.