Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκονται πολλές εταιρίες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ της Ευρώπης. καθώς ο φθηνότερος εξοπλισμός από την Κίναι έχει εκτοπίσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, οι οποίοι ζητούν ενισχύσεις από τις Βρυξέλλες, μία στήριξη όμως για την οποία φαίνεται ότι δεν συμφωνούν όλοι στην ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε μία ανακοίνωση, που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στη βιομηχανία του κλάδου, δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ή έστω αναφορά σε κάποιου είδους μέτρα, παρά τις ελπίδες περί του αντιθέτου, που έτρεφαν οι κατασκευαστές.
Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί φωτοβολταίκών και σχετικού εξοπλισμού λένε ότι αντιμετωπίζουν υπαρξιακή κρίση λόγω των κινεζικών επιδοτήσεων και κατηγορούν την Κίνα ότι πλημμύρισε την ΕΕ με φθηνά ηλιακά πάνελ και δημιούργησε πλεόνασμα εφοδιασμού, που οδηγεί σε κύμα χρεοκοπιών. Αλλα όπως αναφέρει το politico.eu, στις Βρυξέλλες δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή και ιδίως την πρόταση ότι θα πρέπει η Κομισιόν να θέσει στο στόχαστρο την Κίνα σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει στα φωτοβολταϊκά. ‘Οπως επισημαίνουν αναλυτές, μία κυρωτική πολιτική κατά της Κίνας για το θέμα αυτό, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου διακινδυνεύοντας τον ομαλό εφοδιασμό για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και για διάφορες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την συνολική πράσινη πολιτική της ΕΕ. Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι μία οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων κατασκευαστών είναι “πεταμένα λεφτά”,
Πάντως, η συζήτηση για το πώς και αν μπορεί να σωθεί η ηλιακή βιομηχανία της Ευρώπης γίνεται σε μία περίοδο , που οι Βρυξέλλες υιοθετούν μια ολοένα πιο δυναμική στάση απέναντι στο Πεκίνο.
Το περασμένο φθινόπωρο η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα και κατά πόσον βλάπτουν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. —Η έρευνα προκάλεσε την άμεση απάντηση της Κίνας, η οποία στόχευσε στο γαλλικό κονιάκ.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από μια και μόνο χώρα για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, μετά το σκληρό μάθημα με το ρωσικό αέριο.
Η ηλιακή βιομηχανία, που εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες από τη SolarPower Europe και την ESMC, παροτρύνει εδώ και μήνες τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν περαιτέρω τους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις όσον αφορά στα ηλιακά συστήματα, να υιοθετήσουν κανόνες που ευνοούν τους τοπικούς παραγωγούς για έργα πράσινης ενέργειας, να συντονίσουν μία μαζική αγορά αποθεμάτων κλπ
Μία τέτοια δέσμη μέτρων θα μπορούσε να δώσει παράταση ζωής 2-3 χρόνων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου και να κάνει ανταγωνιστικούς τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, καθώς το Πεκίνο, πέραν των άλλων, αντιμετωπίζει και κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα παραγωγής ηλιακών συστημάτων, υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η στήριξη της ΕΕ στους κατασκευαστές Φ/Β είναι μάταιη δεδομένου ότι η μικροσκοπική βιομηχανία της ΕΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα μακροπρόθεσμα. Το Πεκίνο ελέγχει πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακών συστημάτων, ενώ η ΕΕ παρήγαγε μόλις το 3% των φωτοβολταϊκών πάνελ που εγκαταστάθηκαν το 2023 στις χώρες-μέλη.
«Δεν μπορώ να μην αισθάνομαι ότι όλες αυτές είναι προσπάθειες είναι λίγο μάταιες…ετκός και αν η ΕΕ ρίξει πολλά και απ’ ευθείας χρήματα στον κλάδο», δήλωσε η Lara Hayim, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για τα φωτοβολταϊκά του BloombergNEF.
Εν τω μεταξύ, πολλές από τις εταιρείες ηλιακών συστημάτων της ΕΕ έχουν ήδη κλείσει. Τους τελευταίους μήνες δύο ακόμα εταιρίες, η ολλανδική Exasun που κατασκευάζει πάνελ και η αυστριακή Energetic που παράγει modules για ηλιακά συστήματα κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης.
Η Γερμανία – η οποία φιλοξενεί περισσότερο από το 50% του ευρωπαϊκού δυναμικού παραγωγής, συνολικής ικανότητας 5 GW, πιθανότατα θα πληγεί περισσότερο.
Πρόσφατα, η ελβετική Meyer Burger ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα σταματήσει την παραγωγή modules στις μονάδες της Γερμανίας, ενώ δύο ακόμα εταιρίες η Solarwatt και η Heckert Solar, έχουν προειδοποιήσει για κλείσιμο και παύσεις επενδύσεων.
Τα κινεζικά φωτοβολταϊκά πωλούνται ως και τρεις φορές φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Οι φορείς των Ευρωπαίων κατασκευαστών υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι παραγωγοί πωλούν κάτω του κόστους, χάρη στην άφθονη κρατική επιδότηση
Ομως, οι χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων οφείλονται επίσης στον έντονο εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών, στο χαμηλότερο κόστος εργασίας, στις οικονομίες κλίμακας και τις γρήγορες καινοτομίες στην ηλιακή τεχνολογία, δήλωσε η αναλυτής του BloombergNEF.