Mία μόνον ελληνική εταιρία, τα ΕΛΠΕ, φαίνεται ότι θα δώσουν το παρών στον διαγωνισμό για τον εντοπισμό πετρελαίου και αερίου στα “20 οικόπεδα” στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, καθώς η Energean Oil & Gas, η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη διαδικασία.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 14 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Ρήγας Μαθιός δώλωσε χθες πως η εταιρία δεν θα κατέβει στον διαγωνισμό και ότι θα επικεντρωθεί στις έρευνες που ήδη έχει αναλάβει στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, στο επενδυτικό της πρόγραμμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Πρίνου κλπ.
Αντίθετα, πληροφορίες από τα ΕΛΠΕ αναφέρουν ότι ο όμιλος σε συνεργασία με μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία του εξωτερικού θα καταθέσει προσφορά για κάποια από τα θαλάσσια μπλοκ στο Ιόνιο. Ο ελληνικός όμιλος φέρεται να έχει προχωρημένες επαφές με την ξένη εταιρία και έχει ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS για την περιοχή.
Το πακέτο των σεισμικών έχουν επίσης αγοράσει η Exxon Mobil και η γαλλική Total, δήλωσαν έγκυρες πηγές.
Ο κ. Μαθιός σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση του διαγωνισμού, καθώς η αβεβαιότητα τόσο για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου όσο και για την χώρα έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων παικτών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ως καλύτερη λύση την παράταση ή ακόμα και την ματαίωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ( όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες) σε καλύτερη συγκυρία , προκειμένου να εξαλειφθεί και ο πρόσθετος κίνδυνος να εμφανιστούν εταιρίες, οι οποίες δεν θα έχουν σκοπό να κάνουν έρευνες αλλά να δεσμεύσουν περιοχές, τις οποίες θα μεταβιβάσουν αργότερα Επισήμανε πως τα οικόπεδα στο Ιόνιο, όπου θα γίνουν οι έρευνες, βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος έρευνας και άντλησης και απαιτούν συνεργασία με μεγάλους και εξειδικευμένους οίκους, που όπως φάνηκε στην περίπτωση της Energean, δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να συμπράξουν στη δεδομένη στιγμή. Ακόμα πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου και τα σεισμικά δεδομένα είναι πολύ πιο λίγα και η περιοχή αχαρτογράφητη.
Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις, πολύ χαμηλότερου κόστους, χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, την τελευταία στιγμή η ιταλική Enel, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει σε κοινή προσφορά με τα ΕΛΠΕ, αποχώρησε και τελικά “κατέβηκαν” μόνον τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, ήταν η ίδια η Enel που ένα χρόνο πριν είχε προκαλέσει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον στο τότε αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν φαίνεται να συζητείται η παράταση, προς το παρόν τουλάχιστον. Αντίθετα ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης – αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης- έχει επιδοθεί προσωπικά σε μία κούρσα προσέλκυσης πετρελαϊκών εταιριών, μεταφέροντας την πρόσκληση για συμμετοχή στις επαφές που έχει κατά καιρούς με τους αξιωματούχους και τους πρέσβεις διαφόρων χωρών, από την Ιαπωνία και τη Ρωσία ως τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αξιολόγηση των προσφορών, οι οποίες είχαν κατατεθεί στον διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων για τις τρεις χερσαίες περιοχές “Αρτα- Πρέβεζα”, “Αιτωλοακαρνανία” και “Δ. Πελοπόννησος”. Η όλη διαδικασία, στην οποία αναμετρούνται τα ΕΛΠΕ με τη Energean, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου.
H Εnergean πάντως, παρά την απόφασή της να μην συμμετάσχει στις παραχωρήσεις του Ιονίου, ξεκινά ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα , με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Πρίνο για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων. Οι έρευνες ξεκινούν αύριο, 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν σε τρεις εβδομάδες, ενώ η πλήρης ερμηνεία των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν αναμένεται εντός του 2016. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο για το 2016 αλλά επισπεύσθηκε, καθώς η πετρελαϊκή κρίση έχει περικόψει τις έρευνες (...και τις τιμές των ερευνών διεθνώς), πράγμα που επέτρεψε στην εταιρία να βρει σε συμφέρουσα τιμή διαθέσιμα πλοία για τις σεισμικές έρευνες, δύο της νορβηγικής Dolphin Geophysical