Data center στα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια, συζητήσεις για την εξαγορά της ΝΟVA, ανάπτυξη στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, είναι ορισμένα και μόνον από τα πρότζεκτ που «τρέχει» η ΔΕΗ την περίοδο αυτή, σε μία προσπάθεια διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της.
Εχει προηγηθεί βέβαια η εξαγορά της εμπορικής αλυσίδας «Κωτσόβολος» με την αγορά να εκτιμά ότι σε λίγους μήνες θα βγουν στα ράφι τα συνδυαστικά πακέτα της ΔΕΗ «ρεύμα-φυσικό αέριο-πιθανώς συνδρομητική τηλεόραση και τηλεφωνία» με κάποιο μπόνους, πχ καλύτερες τιμές κλπ, για όποιον αγοράζει όλο το προϊόν μαζί ή παίρνει κάποια οικιακή συσκευή.
Eγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ και της BC Partners -του fund που είναι εκ των βασικών μετόχων της Nova και του έτερου βασικού μετόχου του ομίλου United του Σέρβου Σόλακ, έχουν πυκνώσει, αλλά τα ποσά που ζητούνται για την εξαγορά απέχουν ακόμα πολύ από αυτά που θα ήταν διατεθειμένη να διαθέσει η ΔΕΗ. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι το deal δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο, ακόμα και αν υπάρξει νωρίτερα σύγκλιση στο τίμημα. Kομβικό ρόλο πιθανώς να παίξει και το fund CVC, του οποίου το μερίδιο στη ΔΕΗ, λέγεται ότι έχει ήδη υπερβεί το 10% και οι φήμες θέλουν να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Nova.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, κατά την παρουσίαση του νέου business plan της εταιρίας στο Λονδίνο, όταν μίλησε πάντως για τις επενδύσεις και τους στόχους της εταιρίας αναφέρθηκε μόνον στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη λιανική. Μάλιστα η ΔΕΗ έχει διαψεύσει φήμες που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν για την εξαγορά της Vodafon Eλλάδος, ενώ και η επικεφαλής της Vodafon Βρετανίας διέψευσε τα περί πωλήσεως της θυγατρικής του τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα.
Οσον αφορά όμως στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη να περάσει τον Μάιο σε εμπορική λειτουργία, του δικτύου που ήδη κατασκευάζει. Το σχετικό δίκτυο καλύπτει περίπου 140.000 νοικοκυριά σε 11 δήμους της Αττικής και στόχος είναι να φθάσει στο επόμενο χρονικό διάστημα στα 450.000 νοικοκυριά σε 13 δήμους, καθώς τα έργα δείχνουν ότι πλέον μπορούν να επιταχυνθούν, αφού ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες της πρώτης φάσης ανάπτυξης.
Τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ επιδιώκει να ανεβάσει ταχύτητα, με στόχο να φθάσει ετησίως στις 250.000 εγκαταστάσεις ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών στα σπίτια και το 2030 να κατέχει μερίδιο της τάξης του 15-20% στην εν λόγω αγορά.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, ο διαγωνισμός που διενεργεί η εταιρία για την επιλογή των αναδόχων της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά σε 30 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.
Τέλος, όσον αφορά στα data center, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρία σκοπεύει να αναπτύξει τέτοια κέντρα για δική της χρήση (δηλαδή για τα δικά της δεδομένα) – τουλάχιστον στην πρώτη φάση-τα οποία θα εγκαταστήσει σε χώρους παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν σβήσει ή αποσύρονται, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.