Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία το ότι στις 22 Φεβρουαρίου η κοινοπραξία της ExxonMobil και της HelleniQ Energy, προκάλεσε την έκδοση της NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία δέσμευσε συγκεκριμένη έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024 προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών από το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.
Λίγες ημέρες νωρίτερα η κ. Σδούκου είχε πάρει μία πρώτη γεύση των προθέσεων της πολυεθνικής όταν συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
«Κάτι σοβαρό έχει βρεθεί»
Μετά από εκείνη την πρώτη συνάντηση το mononews.gr και ο wiseman απευθύνθηκαν σε πηγή της αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνα, αλλά και σε αλλοδαπό μάνατζερ που ασχολείται με το θέμα, εισπράττοντας πάνω-κάτω το ίδιο σχόλιο:
«Είναι φανερό πως κάτι σοβαρό έχει βρεθεί! Η ΕxxonMobil δεν ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη, εάν δεν έχει σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους δηλαδή των 250-300 δισ. κ.μ. αερίου. Ο Τζόν Άρντιλ μάλιστα που είναι επικεφαλής των ελληνικών ερευνών από το Χιούστον, έχουν εμπειρία ερευνών σε ανεξερεύνητες περιοχές, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κύρος στις εκτιμήσεις τους».
Αυτό ήταν και το έναυσμα για τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του mononews.gr που ουσιαστικά προανήγγειλαν τη Navtex της 22ας Φεβρουαρίου.
Οι έρευνες θα γίνουν μέσα στο «οικόπεδο» που της έχει παραχωρηθεί για τις σεισμικές έρευνες και θα είναι τρισδιάστατες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ετοιμάζεται ο καθορισμός γεωτρητικών στόχων, «που ακριβώς θα χτυπήσει το τρυπάνι» όπως μας λένε έμπειροι μηχανικοί της HelleniQ Energy που συνεργάζονται με τους αμερικανούς.
«Είναι ξεκάθαρο πως οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει ενθαρρυντικά στοιχεία από τις δισδιάστατες έρευνες και τώρα θέλουν πεντακάθαρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις» λένε οι ίδιοι μηχανικοί.
Παραμένει πάντως αμφίβολο εάν θα εμφανιστεί χρονοδιάγραμμα ερευνών έως τον Απρίλιο οπότε μάλλον θα χρειαστεί ανανέωση της Navtex.
Είναι επίσης βέβαιο πως η επόμενη κίνηση της κοινοπραξίας θα είναι το αίτημα προς την κυβέρνηση για άδεια ερευνητικής γεώτρησης, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της HelleniQ Energy.
«Δεν είναι πάντως ακόμη ώρα για να ανοίξουμε σαμπάνιες ή να καταναλώσουμε εορταστικό… μπέρμπον αφού μέχρι το τρυπάνι να δώσει αποτελέσματα δεν έχουμε τίποτε σίγουρο στα χέρια μας.
Αλλά για να ξεκινά το επόμενο στάδιο η κοινοπραξία, στην οποία δίνει τον τόνο η ΕxxonMobil σημαίνει πολλά. Δεν θα ξόδευε τα εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται αν δεν είχε βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας αυτός ο οργανισμός» προσθέτει με νόημα η πηγή της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνας.
Τα κρίσιμα ραντεβού σε Ουάσινγκτον και Κάιρο
Οι πυκνές επαφές της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου με τους ανθρώπους της ExxonMobil σε Ουάσινγκτον και Κάιρο, έφεραν την πρόσφατη Navtex και τις τρισδιάστατες (3D) σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη.
Με τον τρόπο αυτό επισφραγίζεται το ενεργειακό τρίγωνο Ουάσιγκτον-Αθήνας-Καΐρου, για το οποίο η Τουρκία έχει κάνει ουκ ολίγες προσπάθειες «σφήνας» και υπονόμευσης, τόσο με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όσο και με την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο. Άλλωστε σε όλες τις κομβικές στιγμές της τριμερούς, οι τούρκοι φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στα Δωδεκάνησα με οχλήσεις και μικρο-παραβιάσεις.
Πάντως με την ενίσχυση αυτού του τριγώνου, μπαίνουν οι βάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επόμενες δεκαετίες. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης τόσο μέσω εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου όσο και με δικά της κοιτάσματα.
Η κοινοπραξία έχει μισθώσει το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS για αρχικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ήδη οι έμπειροι Αμερικανοί ερευνητές που «μυρίζονται» από μακριά το αποτέλεσμα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αξιόπιστων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Από την πλευρά της, η κ. Σδούκου στα δύο ραντεβού που έκανε σε Ουάσινγκτον και Αθήνα, μετέφερε στα στελέχη της πολυεθνικής την πλήρη πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα σχέδια και στα επόμενα βήματα ωρίμανσης της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η κυρία Σδούκου από την ενεργειακή έκθεση του Καΐρου «EGYPES» όπου πήγε συνοδευόμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρη Στεφάτο ανέφερε σε ανάρτηση στα social media:
«Η εμπιστοσύνη της ExxoMobilστη δυνητική θέση της Ελλάδας ως παραγωγού φυσικού αερίου, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο όλοι μας αισιοδοξούμε».
Ήταν λίγες ώρες πριν την έκδοση της NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό με την οποία δέσμευσε συγκεκριμένη έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024 προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες των σεισμικών ερευνών από το σεισμογραφικό σκάφος της PGS.
Οι νέες σεισμικές είναι ο βασικός προπομπός για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ως προς τη διενέργεια της πρώτης υπεράκτιας ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη.
Υψηλές προσδοκίες από τις γεωλογικές ενδείξεις
Yπάρχουν σημαντικές προσδοκίες από τις γεωλογικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτάσματος που μπορεί να καλύψει για 10 χρόνια το κενό που αφήνει στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι υπολογισμοί ανήκουν στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας που έχει ενημερώσει την Κομισιόν και αναφέρονται σε 30 δισ. κ.μ.
Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος 280 δισ. κ.μ. αερίου.
Το πιθανό κοίτασμα ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη» ή με το δεύτερο μεγαλύτερο ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ».
Φυσικά η έντονη ενασχόληση της ExxonMobil για τις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενισχύει τις προσδοκίες για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος.
Το ενδιαφέρον που έχει δείξει ο αμερικανικός κολοσσός για τις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από το 2017 και η ενεργότερη συμμετοχή της μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total, σύμφωνα με ανθρώπους των Βρυξελλών πώς κινούνται οι πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς ενισχύει τις προσδοκίες για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Πηγή: mononews.gr