Επεξηγήσεις για τις έρευνες που πραγματοποιεί η ExxonMobil την περίοδο αυτή στα θαλάσσια μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, έδωσε χθες η HelleniQ Energy, διευκρινίζοντας ότι αφορούν στη συλλογή τρισδιάστων (3D) σεισμικών δεδομένων και όχι ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Μάλιστα, η απόφαση για το αν θα ακολουθήσει ή όχι ερευνητική γεώτρηση θα ληφθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και ακόμα και αν είναι θετική, θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να προετοιμαστεί η γεώτρηση.
Η αμερικανική ExxonMobil είναι ο leader, με ποσοστό 75%, στην κοινοπραξία με την HelleniQ Energy που έχει αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής αερίου/πετρελαίου Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Εντω μεταξύ την περίοδο αυτή διενεργείται και η αξιολόγηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που έχουν ληφθεί. όπως δήλωσαν διοικητικά στελέχη της HelleniQ Energy κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου στους αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος τόνισε ότι η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης είναι πολύπλοκη διαδικασία που ακόμη και αν ληφθεί θετική απόφαση για τη διεξαγωγή της, θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας. Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που τροφοδότησαν φήμες περί ερευνητικής γεώτρησης στη περιοχή.
Ιδιαίτερη έμφαση τα στελέχη της HelleniQ Energy έδωσαν στον τομέα των ΑΠΕ. Η θυγατρική HelleniQ Renewables διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 356 MW, με στόχο ως το τέλος του έτους να προσθέσει στο δυναμικό της επιπλέον 260MW, τα οποία είναι υπό κατασκευή. Ο όμιλος θεωρεί ότι εύκολα θα επιτύχει το στόχο για την εγκατάσταση 1 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2025 και των 2 GW έως το 2030, υλοποιώντας έργα που βρίσκονται στο pipeline των 4,3 GW και με ενδεχόμενες εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδος..
Ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy Ανδρέας Σιαμισιής δήλωσε ότι το 2023 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος στην ιστορία του ομίλου γεγονός που αποδίδεται και στα υψηλά περιθώρια διύλισης. Για το 2024 η εκτίμησή του είναι ότι τα περιθώρια δεν θα παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα. Διατήρησε ωστόσο την αισιοδοξία του για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Ο κ. Σιάμισης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, επικαλούμενος μάλιστα το συμπέρασμα που διατυπώθηκε καθαρά για πρώτη φορά στην πρόσφατη COP28: Oι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας, που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, και παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά το κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Είπε ότι, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης, πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα και παράλληλα οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να δίνουν καθαρά μηνύματα για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του τομέα. Επισήμανε δε τη σταδιακή αλλαγή που παρατηρείται τελευταία στην μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση του κλάδου ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς την ως στροφή στο ρεαλισμό.
Τέλος, η HellenIQ Energy υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 150-200 άτομα, το οποίο δεν στοχεύει μόνον στη μείωση κόστους, καθώς τα άτομα αυτά θα αντικατασταθούν με αντίστοιχο αριθμό νεότερου προσωπικού άλλων ειδικοτήτων και διαφορετικών δεξιοτήτων, που θα ανταποκρίνονται στον μετασχηματισμό και τις ανάγκες εξέλιξης του ομίλου.