Υπέρ της δημιουργίας ενός ιδιωτικού “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμούς λογαριασμούς ρεύματος και οφειλές στους προηγούμενους παρόχους τάχθηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας “Φυσικό Αέριο” και πρόεδρους του φορέα των προμηθευτών ηλεκτρισμού κ. Γιάννης Μητρόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό του για το μέλλον των PPAs, των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού, ειδικά αν οι τιμές στη χονδρική αγορά υποχωρήσουν κάτω από τα 55 ευρώ/mWh
H πρόταση για τον ενεργειακό “Τειρεσία” έχει επανέλθει στο τραπέζι, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλους, καθώς οι οφειλές προς τους παρόχους από πελάτες που αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να έχουν πληρώσει τον προηγούμενο ή τους προηγούμενους έχουν φθάσει στα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο φορέας αυτός, που θα επισημαίνει τους κακοπληρωτές, σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόζουν οι τράπεζες με τους “κόκκινους” δανειολήπτες, θα μπορούσε να συσταθεί και χωρίς της συμμετοχή της ΔΕΗ, σε περίπτωση που η εταιρία επιμείνει στην αρχική αρνητική της θέση. “Θα μπορούσαν να το φτιάξουν οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας, που μοιράζονται το 25% της αγοράς” δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η εν τω μεταξύ η ΔΕΗ μπορεί να αλλάξει άποψη και να ακολουθήσει.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην αγοράς έχει και τους περισσότερους κόκκινους λογαριασμούς. Εξάλλου για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προωθεί την αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, κατά τρόπο που να θέτει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των στρατηγικών κακοπληρωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς να έχουν εξοφλήσει τον προηγούμενο ή προηγούμενους παρόχους.
Αναφερόμενος στα ΡΡAs, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι λόγω της πτώσης της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού κάποια από αυτά ήδη δεν είναι βιώσιμα, ενώ αν η τιμή της μεγαβατώρας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας μειωθεί κάτω από τα 55 ευρώ, τότε σχεδόν κανένα από τα υφιστάμενα συμβόλαια δεν θα είναι βιώσιμο. Η πολύ μεγάλη διακύμανση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού έχει βγάλει εκτός ανταγωνισμού, όσον αφορά στο κόστος ρεύματος, επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες βιομηχανίες που έσπευσαν να κλείσουν ΡΡΑ πέρυσι όταν οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να αναζητούν σήμερα τρόπους για να “σπάσουν” τα συμβόλαια αυτά, καθώς οι τιμές αγοράς είναι πολύ χαμηλότερες.
Πάντως, οι προθεσμιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν κάποιες τάσεις ανόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα, με συμβόλαια να κλείνονται στα 100 ευρώ/MWh, πράγμα που ενδεχομένως να επηρεάσει τα τιμιλόγια λιανικής του Απριλίου, τα οποία ίσως να μην είναι τόσο χαμηλά με αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τον Μάρτιο.
Η “Φυσικό Αέριο” ως εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού, που ενδιαφέρεται να “χετζάρει¨ κάποιες ποσότητες για την εξυπηρέτηση των πελατών της, έχει συνάψει κάποια μακροπρόθεσμα συμβόλαια αλλά για μικρές ποσότητες και ενδεχομένως στο μέλλον να προχωρήσει στη σύναψη ΡΡΑ με τη μητρική της εταιρία, τη ΔΕΠΑ.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος το καθεστώς για τους καταναλωτές ηλεκτρισμού θα γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό, με βάση τους κανονισμούς που επεξεργάζεται η ΕΕ, που θα δώσουν πλήρη ελευθερία μετακίνησης, χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης ακόμα και στα σταθερά συμβόλαια. Πρόσθεσε, ότι τα νέα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν από τον Ιανουάριο δεν συνοδεύτηκαν με κάποια ιδιαίτερη αύξηση της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε παρόχο, πιθανώς επειδή οι διαφορές στις τιμές είναι μικρές. Είπε οι πειρσσότερες μετακινήσεις είχαν γίνει τις χρονιές που εφαρμόστηκαν τα ΝΟΜΕ, έκτοτε όμως η κινητικότητα έχει περιοριστεί σημαντικά.
Η Φυσικό Αέριο το 2023 απέκτησε 110.000 νέους πελάτες συνολικά στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Στην αγορά αερίου, στην Αττική είναι η εταιρία με το μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου την πρώτη θέη κατέχει η Ζενίθ, η Φυσικό Αέριο είναι η εταιρία με την ταχύτερη ανάπτυξη