Την τροποποίηση το νόμου που αφορά στα πράσινα πιστοποιητικά, προκειμένου αυτά που εκδίδονται από τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, να μην ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στη ΔΕΗ ζητούν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού, εν όψει της λειτουργίας του νέου θεσμού.
Ας σημειωθεί ότι οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί ανήκουν στη ΔΕΗ.
Πρόκειται για ένα αίτημα, που έχει κατατεθεί επανειλημμένα από σχεδόν όλα τα μέλη του Συνδέσμου των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και το οποίο επαναφέρει εμμέσως πλην σαφώς στην επικαιρότητα η “Ηρων” με επιστολή της στη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της πρότασης του ΔΑΠΕΕΠ για τον κανονισμό των Δημοπρασιών Εγγύησης Προέλευσης.
«Η πρόβλεψη του νόμου (παρ 4α, του άρθρου 15, του ν.3468/2006) σχετικά με την αποκλειστική κατοχή από τη ΔΕΗ των Εγγυήσεων Προέλευσης που εκδίδονται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά πάρκα ενισχύει την υπάρχουσα ασυμμετρία στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θα ήταν σκόπιμο να τροποποιηθεί»., τονίζει μεταξύ άλλων η Ηρων στην επιστολή της
Ζητεί επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι Δημοπρασίες των Εγγυήσεων Προέλευσης για να αυξηθούν τα έσοδα του Λογαριασμού για τις ΑΠΕ που έχει γίνει ξανά ελλειμματικός . Τονίζει ότι τα πράσινα πιστοποιητικά μακροχρόνια θα συμβάλλουν στη μείωση της επιβάρυνσης των τελικών καταναλωτών από το ΕΤΜΕΑΡ, της χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος. Οπως αναφέρει η επιστολή, το ΕΤΜΕΑΡ θα μειώνεται όσο πρασινίζει το ενεργειακό μείγμα και λειτουργεί η αγορά των πράσινων πιστοποιητικών.
Σε πρώτη φάση πάντως η λειτουργία του νέου σχήματος των Εγγυήσεων Προέλευσης επιβαρύνει το κόστος προμήθειας. Ωστόσο λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, αναφέρει η “Ηρων¨
Στην επιστολή της η εταιρία επισημαίνει και κάποια “γραφειοκρατικά” προβλήματα στον προτεινόμενο Κανονισμό των Δημοπρασιών, ειδικά για τις ελληνικές εταιρίες που θα συμμετέχουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι για τους Έλληνες συμμετέχοντες στις Δημοπρασίες η διαδικασία εγγραφής τους και στο Μητρώο Συμμετεχόντων προσδίδει περιττή πολυπλοκότητα και πρέπει να απαλειφθεί. Προτείνει η διαδικασία αυτή να είναι υποχρεωτική αποκλειστικά και μόνο για τους ξένους Συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν κατέχουν Λογαριασμό Εγγυήσεων Προέλευσης στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του ΔΑΠΕΕΠ και θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα της συμμετοχής τους στις Δημοπρασίες.
Σχετικά, με το άρθρο του προτεινόμενου Κανονισμού που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές η Ήρων υποστηρίζει θα πρέπει να απαλειφθεί η γενική υποχρέωση μη ύπαρξης οιωνδήποτε ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΔΑΠΕΕΠ ως προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Συμμετεχόντων των Δημοπρασιών.
Η εταιρία εκτιμά ότι το μέτρο λειτουργεί ασύμμετρα προς τους Έλληνες συμμετέχοντες έναντι των ξένων, οι οποίοι δεν αξιολογούνται με κριτήριο τη χρηματοπιστωτική τους φερεγγυότητα. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί ο ΔΑΠΕΕΠ να λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις εκκρεμείς οφειλές ή και άλλες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων που σχετίζονται με προηγούμενες δημοπρασίες και σε καμία περίπτωση τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ που δεν σχετίζονται με αυτές.
Σχετικά με τις δημοπρασίες η Ήρων προτείνει να διεξάγονται κάθε μήνα και όταν αυτό δεν είναι εφικτό και οι Δημοπρασίες αφορούν σε Εγγυήσεις Προέλευσης πολλών μηνών, τότε να προσφέρονται ως διακριτά προϊόντα μηνιαίας διάρκειας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για τον προσδιορισμό της Τιμής Εκκίνησης κάθε Δημοπρασίας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε άγονες Δημοπρασίες. Για το σκοπό αυτό, προτείνει ο ΔΑΠΕΕΠ να έχει το δικαίωμα προσδιορισμού διαφορετικής Τιμής Εκκίνησης, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του Φορέα Ελέγχου σχετικά με την πιθανότητα η καθορισμένη με το προτεινόμενο ποσοστό Τιμή Εκκίνησης να οδηγήσει σε άγονη Δημοπρασία.
Επίσης, η “Ηρων” προτείνει οι εγγυήσεις συμμετοχής να καταβάλλονται και με τη μορφή εγγυητικής επιστολής και όχι μόνον ως χρηματικά ποσά. Οσον αφορά στην κατακύρωση της δημοπρασίας, η εταιρία θεωρεί ότι η πρόβλεψη του Κονονισμού ότι ο συμμετέχων οφείλει να καταβάλει συγκεκριμένο Τέλος Αγοράς για την κατακύρωσή της πρέπει να θεωρείται επαρκής και για τη μεταβίβαση της Εγγύησης Προέλευσης στο Λογαριασμό του, αφού ουσιαστικά αφορά την ολοκλήρωση της παροχής της ίδιας υπηρεσίας.