Σε 12 με 18 μήνες αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι ερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια μπλοκ ανοικτά της Κρήτης, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης, σε πάνελ στο πλαίσιο του 9ου οικονομικού φόρουμ των Δελφών.
Η HelleniQ Energy συμμετέχει με την ExxonMobil, η οποία είναι και ο leader, στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στα δύο θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιο Δυτικά της Κρήτης.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία σε συζήτηση στο φόρουμ των Δελφών για την διατήρηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν στην λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».
Στην περιοχή έχουν ήδη διενεργηθεί δισδιάστατες (2D) και τρισδιάστατες (3D) σεισμικές έρευνες, από τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, που θα αναλυθούν και θα ερμηνευθούν προκειμένου να αξιολογηθεί αν η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην ερευνητική γεώτρηση.
Η κα. Σδούκου υπογράμμισε ότι ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογοναθράκων, όσες τα τελευταία χρόνια, ενώ απέφυγε έντεχνα την ερώτηση σχετικά με τη χρήση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, δεδομένου ότι στόχος της ΕΕ είναι η κατάργησή του από το ενεργειακό μείγμα ως το 2050 και ήδη έχει σχεδόν σταματήσει η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου από ευρωπαϊκούς πόρους. Αντί άλλης απάντησης, ή υφυπουργός προτίμησε να θέσει το ερώτημα: “Αν τελικά έχουμε παραγωγή φυσικού αερίου, τότε προτιμούμε να το εισάγουμε ή να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας αποθέματα;” είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες. “Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη” κατέληξε.
Η Managing Director και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη αναφέρθηκε στο πρώτο έργο υπόγειας αποθήκευσης CO2 στην χώρα, που σχεδιάζει η εταιρία σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Energean εξετάζει την υλοποίηση αντίστοιχων έργων στο εξωτερικό. Επισήμανε πως οι πολιτικές μετάβασης σχεδιάστηκαν σε μία υπόθεση εργασίας ότι θα έχουμε φθηνό και διαθέσιμο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η υπόθεση αυτή ανατράπηκε από τις εξελίξεις και πλέον η απουσία του ρωσικού φυσικού αερίου καλεί όλους μας να ξανασκεφτούμε τα πλάνα αυτά και να κάνουμε διορθώσεις, είπε. Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα - κλειδί για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αξιόπιστη, προσιτή για τους καταναλωτές και βιώσιμη ενέργεια στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο για να προχωρήσουν κάποια έργα “χρειάζεται ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο πολιτικής”, υπογράμμισε.
Στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum, κ. Osama Mobarez, λέγοντας ότι η Αίγυπτος εξετάζει νέα έργα για αποθήκευση και χρήση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την αξιοποίηση εξαντλημένων υδροφόρων οριζόντων στην χώρα. Προανήγγειλε μάλιστα και σημαντικές εξελίξεις για το θέμα αυτό που θα ανακοινωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα αναφέρθηκε στα τέρμιναλ και τα νέα έργα φυσικού αερίου, που γίνονται στην Αίγυπτο.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι τόνισε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη μετάβαση χωρίς ενεργειακή ασφάλεια και υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, καθώς και τη σημασία των νέων terminals που έχουν κατασκευαστεί στην χώρα για την εισαγωγή LNG.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Fannon Global Advisors, κ. Frank Fannon έκανε ειδική αναφορά στους κινδύνους που κρύβουν εξωτερικοί παράγοντες, όπως η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για την παραγωγή νέων έργων ΑΠΕ. Δήλωσε πώς θα πρέπει να επανεξεταστούν οι στόχοι, οι εταίροι και οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην πράσινη μετάβαση, καταλήγοντας πως “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από εξωτερικούς παράγοντες”.