Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κατηγορία ότι δεν τήρησε την υποχρέωση για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Η Επιτροπή προτείνει ημερήσιο πρόστιμο για τη χώρα ύψους 29.145,60 ευρώ.
Τον Φεβρουάριο 2015, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα καλώντας την να της κοινοποιήσει όλα τα μέτρα που είχε λάβει για τη μεταφορά της συγκεκριμένης οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Σύμφωνα με την Επιτροπή , έως σήμερα, δεν έχει εγκριθεί ούτε έχει κοινοποιηθεί κάποια νομοθετική πράξη μεταφοράς της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.
Στην περίπτωση που η ενσωμάτωση της οδηγίας δεν ολοκληρωθεί και το Δικαστήριο επιβεβαιώσει τη γνώμη της Επιτροπής,τότε η χώρα θα πρέπει να καταβάλει το ημερήσιο πρόστιμο από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δικαστηρίου ή από μεταγενέστερη ημερομηνία που θα ορίσει το Δικαστήριο και μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Το τελικό ποσό του ημερήσιου προστίμου θα αποφασιστεί από το Δικαστήριο, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 29.145,60 που πρότεινε η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να επιτύχουν ορισμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω δεσμευτικού ρυθμιστικού πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση ή άλλων στοχευμένων μέτρων πολιτικής ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών, των κτιρίων, της βιομηχανίας και των μεταφορών. Τα κράτη μέλη είχαν κληθεί να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τις υποχρεώσεις που προβλέπει η οδηγία μέχρι τις 5 Ιουνίου 2014.
Συνολικά, όλες οι χώρες μέλη εκτός της Μάλτας 27 έχουν λάβει προειδοποιητική επιστολή επειδή δεν είχαν μεταφέρει πλήρως την οδηγία μέχρι τον Ιούνιο 2014. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει εκδώσει οκτώ αιτιολογημένες γνώμες για κράτη μέλη που δεν έχουν ολοκληρώσει την μεταφορά της οδηγίας (Αυστρία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Γερμανία, για την οποία η ΕΕ εξέδωσε σήμερα την αιτιολογημένη γνώμη) και έχει παραπέμψει δύο κράτη μέλη στο Δικαστήριο, την Ουγγαρία τον Μάρτιο 2015 κα την Ελλάδα.
Στόχος της ΕΕ είναι η μείωση κατά 20% της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.