H ατζέντα της ενέργειας, ο “Greek Stream” αλλά και οι επαφές με την τράπεζα των BRICs κυριαρχούν στις συνομιλίες που έχει στην Αγία Πετρούπολη με Ρώσους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα μετά το ναυάγιο στο χθεσινό Eurogroup.
Στην πολυάριθμη ελληνική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό συμμετέχουν και αρκετά κυβερνητικά στελέχη από το οικονομικό επιτελείο, όπως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, καθώς και οι επικεφαλής της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ , του ΔΕΣΦΑ και άλλων φορέων και οργανισμών.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί μία διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για την επέκταση του αγωγού αερίου “Τurkish Stream”. Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την κατασκευή της επέκτασης του Turkish Stream, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει δεχθεί προτάσεις από την Ευρώπη. “Γνωρίζουμε όμως ότι μία τέτοια πρόταση ετοιμάζεται” πρόσθεσε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι το Baumgarten, το μεγάλο gas hub της Αυστρίας, η κατάληξη του συστήματος αγωγών που θα συνδεθούν στον Turkish Stream.
O πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται την Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, στο οποίο αναμένεται να παρέμβει αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου.
Χθες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και συζήτησαν για το φυσικό αέριο, καθώς και για τον αγωγό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κείμενα που θα υπογραφούν θα γίνονται αναφορές για ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Άλλωστε σε αυτό αποσκοπεί η παρουσία των διοικήσεων όλων των δημόσιων ενεργειακών εταιριών στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επαφές όχι μόνον με Ρώσους επιχειρηματίες αλλά και με εκπροσώπους εταιριών από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα κλπ
Η συμφωνία για τον αγωγό θα έχει περισσότερο χαρακτήρα μία πολιτικής διακήρυξης στήριξης του έργου, καθώς είναι πολύ πρώιμη η όποια δέσμευση.
Ακόμα δεν έχει υπογραφεί η οριστική συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για τον αγωγό “Turkish Stream”, που αποτελεί το πρώτο και βασικό τμήμα του φιλόδοξου έργου, ενώ την αντίθεσή τους σε όλους του τόνους εξακολουθούν να εκφράζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ακόμα και χώρε, όπως η πΓΔΜ και η Σερβία, οι οποίες αποτελούν τους άλλους βασικούς κρίκους για να περάσει το ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη μέσω του αρχικού σχεδίου του Turkish Stream εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη χρονική συγκυρία, η υπογραφή του μνημονίου για την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και ειδικά για τον αγωγό μοιάζει να εντάσσεται στο πολιτικό πόκερ του πρωθυπουργού με τους δανειστές.
Εξάλλου, οι περισσότερες από τις ελληνο-ρωσικές συμφωνίες για αγωγούς έχουν μείνει στα χαρτιά.