Σε επίπεδα παρεμφερή με αυτά του Απριλίου αναμένεται να διαμορφωθούν τον Μάιο τα τιμολόγια ρεύματος, που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές τη Μεγάλη Τετάρτη.
Η μέση τιμή χονδρικής, παρά την άνοδο που κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα χαμηλά τής τάξης των 50-55 ευρώ/MWh των πρώτων ημερών του Απριλίου, δείχνει ότι θα κλείσει το μήνα κοντά σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του προηγούμενου μήνα.
Tαυτόχρονα έντονη είναι η προοπτική για χαμηλότερες τιμές τον Μάιο, λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ, αλλά και της κατά κανόνα χαμηλής ζήτησης που καταγράφει ο μήνας αυτός, αν βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και δεν υπάρξει κάποια έξαρση στις τιμές του αερίου.
Η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έως τις 25 Απριλίου ήταν στα 60,79 ευρώ/MWh, σαφώς χαμηλότερη από τον Μάρτιο που ήταν στα 67,5 ευρώ/MWh. Ταυτόχρονα η τιμή του αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας κινείται γύρω στα 30 ευρώ/MWh και στο ίδιο ύψος διαμορφώνεται και η τιμή των forward συμβολαίων τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.
Αν και οι προβλέψεις για τις τιμές αερίου ενέχουν πάντα μεγάλο ρίσκο, η αγορά εκτιμά ότι θα συνεχίσει να κινείται στα τρέχοντα επίπεδα, κοντά στα 30 ευρώ/MWh. Tαυτόχρονα η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, πιέζει προς τα κάτω τη μέση ημερήσια τιμή του ηλεκτρισμού, καθώς αρκετές φορές για κάποιες ώρες της ημέρας προκαλεί υπερπροσφορά που οδηγεί σε μηδενικές τιμές. Αν οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δεν είχαν επηρεαστεί από την άνοδο της τιμής ηλεκτρισμού στη Γερμανία, λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών, τότε η μέση τιμή στην Ελλάδα μπορεί να παρέμενε κοντά στα 50 ευρώ, των αρχών Απριλίου.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι οι προμηθευτές και τον Μάιο θα επιδιώξουν να ανακτήσουν διάφορα κόστη και δεν αποκλείουν τα τιμολόγια λιανικής- τουλάχιστον κάποια από αυτά- να διαμορφωθούν ελαφρώς υψηλότερα. Αλλωστε πολλοί πάροχοι ρίχνουν το βάρος του στα κίτρινα τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες, πράγμα που ενδεχομένως αφήνει περιθώρια για λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές στα πράσινα τιμολόγια. Οσον αφορά στα μπλε, δηλαδή στα σταθερά τιμολόγια η ζήτηση έχει περιοριστεί, μετά τη συνεχή πτώση που παρουσίασαν οι τιμές τους πρώτους μήνες του 2024.