Η αφρικανική σκόνη που μας επισκέπτεται όλο και συχνότερα κάθε χρόνο, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα; Πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνον την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η συχνότητα εμφάνισης της σκόνης της Σαχάρας που επηρεάζει τις γερμανικές ηλιακές μονάδες μπορεί να περιορίσει την παραγωγή έως και 40%.
Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της ελβετικής μετεωρολογικής εταιρίας Meteomatics, Alexander Stauch, δήλωσε στο Montel, ότι τις ημέρες με ηλιοφάνεια αλλά και σκόνη από τη Σαχάρα, όπως συνέβη στις αρχές Απριλίου και στα τέλη Μαρτίου, το αντίκτυπο από την αφρικανική σκόνη θα μπορούσε να φθάσει στο 40%. “«Έχουμε δει μειώσεις της τάξης του 30-40% της παραγωγής σε ημέρες με έντονη σκόνη από τη Σαχάρα» δήλωσε Γερμανός trader, εκτιμώντας ότι όσο περνούν τα χρόνια και αυξάνεται η ισχύς των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το πρόβλημα.
Σήμερα η Γερμανία διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 85 GW, που ως το 2040 θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400 GW
Υπήρξαν πολλά επεισόδια αφρικανικής σκόνης που επηρέασαν τις ηλιακές μονάδες τους τελευταίους μήνες, είπε ο έμπορος.
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να υπάρχει μία πιθανή σύνδεση μεταξύ του φαινομένου της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Ενώ η μεταφορά σκόνης είναι ένα φυσιολογικό ατμοσφαιρικό γεγονός στην περιοχή, η ένταση και η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να σχετίζεται με αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», αναφέρει σε σχετική μελέτη η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
«Από το 2020, παρακολουθούμε τις αυξήσεις της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και μια επίμονη ξηρασία στις χώρες του Μαγκρέμπ (Βόρειος Αφρική). Αυτές οι κλιματικές συνθήκες συμβάλλουν στην εμφάνιση του φαινομένου της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα», πρόσθεσε η Sara Basart, που είναι η επιστημονικά υπεύθυνη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
Στις 30 Μαρτίου, όταν στη Γερμανία εκδηλώθηκε ένα ισχυρό φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών στα νοτιοδυτικά της χώρας, που καλύπτεται από τον Διαχειριστή TransnetBW, προβλεπόταν στα 3,4 GW, ενώ η πραγματική παραγωγή ανήλθε σε μόλις 1,5 GW, σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή
Στην περιοχή του Διαχειριστή Tennet, η ηλιακή παραγωγή προβλεπόταν να κορυφωθεί στα 10,9 GW το μεσημέρι της ίδιας ημέρας , αλλά τελικά η παραγωγή περιορίστηκε τα 8,6 GW, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή.
«Καθώς η ενεργειακή μετάβαση προχωρά, οι προβλέψεις για τον καιρό παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο », δήλωσε η εκπρόσωπος της Tennet, Μαρία Έλενα Ρίχτερ, στο Montel, προσθέτοντας ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τη λειτουργία του δικτύου, όσο αυξάνεται το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Ο στόχος της Γερμανίας για το 2030 είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% της ακαθάριστης ζήτησης ενέργειας, σε σχέση με περίπου 52% πέρυσι και το 2045 η χώρα να έχει επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα.