Mυτιληναίος και Τιτάν, δύο εμβληματικές εισηγμένες του Ελληνικού χρηματιστηρίου και όχι μόνο, αφού η δεύτερη διαπραγματεύεται ήδη στις Βρυξέλλες που αποτελούν μέλος του Euronext, αποφασίζουν να «ανοίξουν δουλειές» και με άλλες αγορές. Ήδη, η μετοχή της Coca Cola διαπραγματεύεται στην αγορά του Λονδίνου με την μερίδα του λέοντος των συναλλαγών να διεξάγονται στο χρηματιστήριο του city, ενώ την ίδια πορεία ακολουθεί και η Austriacard (Βιέννη), αλλά είναι γεγονός, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές, ότι η προσέλκυση διεθνών επενδυτών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Ενδεχομένως το ίδιο παράδειγμα, όπως έχει κυκλοφορήσεις κατά το παρελθόν, χωρίς να έχει τύχει ιδιαίτερης θέρμης από την διοίκηση της Βιοχάλκο, ακολουθηθεί μελλοντικά και από την διεθνοποιημένη Cener, στην οποία ο όμιλος διαθέτει συμμετοχή μεγαλύτερη από 80%.
Πριν από 10 μέρες κατά την ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα του ά 3μήνου η διοίκηση της Τιτάν είπε ότι σκοπεύει να εισάγει στην αγορά της Νέας Υόρκης την Titan America. Μάλιστα, ο Μιχάλης Κολακίδης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου έλεγε στους αναλυτές ότι «θα δώσουμε ένα μικρό ποσοστό στη δημόσια εγγραφή, αλλά θα πάρει αρκετούς μήνες η διαδικασία με τους συμβούλους και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, όπως να αποτυπώσουμε τα μεγέθη των τριών τελευταίων ετών πιο αναλυτικά».
Ο στόχος είναι να κατατεθεί η αίτηση μετά το καλοκαίρι και η προσδοκία είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών στις αρχές του 2025.
Η Titan USA θα παραμείνει θυγατρική και θα δοθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό, άρα θα συνεχίσει να ενοποιείται πλήρως από τον όμιλο, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15-25% και μέσα σε αυτό το εύρος θα είναι η διάθεση, αλλά βεβαίως εξαρτάται και από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στα χρηματιστήρια. Η Τιτάν πραγματοποιεί 260 εκατ. Ευρώ επενδύσεις εκ των οποίων το 60% κατευθύνεται στην αγορά των ΗΠΑ.
Ως προς την Μυτιληναίος, ο όμιλος συμβάλλει περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και σε περίπου 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 6.500 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 40 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το success story αποτελεί εχέγγυο για να εισαχθεί σε μια μεγάλη αγορά, όπως του Λονδίνου, που θα προσφέρει τις αποτιμήσεις που αντιστοιχούν σε μια εταιρεία του μεγέθους και των προοπτικών της, στηρίζοντας την στα επόμενα βήματα.
Είναι σημαντικό ότι η μετοχή της κρατά σταθερά τη σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με ιστορικό σταθερά υψηλών επιπέδων ανάπτυξης και με σταθερή την προτίμηση των μετόχων της.
Τα χαρακτηριστικά του ομίλου που έχει παρουσία σε 5 ηπείρους με 280 projects διατηρώντας σταθερά ανοδικά τα μεγέθη της, την κατατάσσουν ήδη μεταξύ των εταιρειών του FTS 100. Μόνο στην Ελλάδα, ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 5,52 δις. Ευρώ σήμερα. Ο Μυτιληναίος μάλιστα, την περίοδο υλοποιεί στην Γηραιά Αλβιόνα περισσότερα από 10 μεγάλα ενεργειακά projects.