Πσκέτο παρεμβάσεων στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού για τη καλύτερη διαχείριση της υπερπροσφοράς ρεύματος από ΑΠΕ τις μεσημεριανές ώρες αλλά και του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών, σχεδιάζει να εφαρμόσει από φέτος το φθινόπωρο το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Πρόκειται για μία σειρά μέτρων, που συνδυάζοναι με τα δυναμικά “πορτοκαλί” τιμολόγια, τη μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τέλος την αντικατάσταση του νυκτερινού τιμολογίου από ένα “μεσημεριανό” φθηνότερο τιμολόγιο, καθώς με την πληθώρα των φωτοβολταϊκών οι ώρες που παρατηρούνται οι χαμηλότερες τιμές στην αγορά- ως και αρνητικές-. λόγω της υπερπαραγωγής είναι οι ώρες του μεσημεριού, τις ημέρες με ηλιοφάνεια και χαμηλή ζήτηση, συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο.
Βέβαια, καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, η κατάσταση κάπως αντιστρέφεται, καθώς η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά, απορροφώντας ενέργεια και συνήθως οι τιμές στη χονδρική αγορά ανεβαίνουν. Ας σημειωθεί ότι ήδη, για τον Ιούνιο οι προμηθευτές αναμένεται να ανακοινώσουν αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής, καθώς στη χονδρική αγορά οι τιμές ήδη κινούνται περίπου 30% πάνω από τα επίπεδα του Απρλίου. Η άνοδος αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε στο επίπεδο των 35 ευρώ/MWh, αν και χθες υποχωρούσε. Τον Απρίλιο η τιμή TTF του φυσικού αερίου διαμορφωνόταν κάτω από τα 30 ευρώ/MWh, κυρίως στο εύρος των 25-28 ευρώ/MWh.
Oι εταιρίες προμήθειας αναμένεται το Σάββατο, 1η Ιουνίου, να ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα.
Τα μέτρα του ΥΠΕΝ που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο στοχεύουν να δώσουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να προγραμματίζει την κατανάλωσή του ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών στην χονδρική αγορά.
Πρόκειται για την προώθηση των «πορτοκαλί» δυναμικών τιμολογίων ρεύματος., τα οποία θεωρητικά μπορεί να έχουν ανακοινωθεί από τη ΡΑΑΕΥ, στην πράξη όμως δεν υπάρχουν. Για να μπορέσουν οι προμηθευτές να προσφέρουν δυναμικά τιμολόγια, ή “περίπου δυναμικά” με την έννοια κάποιων προκαθορισμένων ωρών της ημέρας που οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και άλλων ωρών με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει προηγουμένως ο ΔΕΔΔΗΕ να διαμορφώσει πιστοποιημένες καμπύλες φορτίου. Το όλο ζήτημα αφορά στην πιστοποίηση των ωρών υπερπαραγωγής ενέργειας καθώς και των ωρών της μεγαλύτερης ζήτησης, ώστε ο συνδυασμός των δυο να οδηγήσει σε τιμολόγια που θα είναι φθηνότερα τις ώρες της υπερπαραγωγής και ακριβότερα τις ώρες που η παραγωγή είναι περιορισμένη.
Αυτό πάντως δεν συμπίπτει αναγκαστικά με τις ανάγκες των καταναλωτών, ειδικά των νοικοκυριών, που δεν είναι εύκολο να προσαρμόσουν τα ωράριά τους (εργασία, ώρες απουσίας από το σπίτι κλπ) με τις ώρες υπερπροσφοράς των φωτοβολταϊκών.
Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη ανέφεραν πάντως ότι είναι ευθύνη των προμηθευτών να διαμορφώσουν δυναμικά τιμολόγια, ενώ οι προμηθευτές θεωρούν ότι τα πραγματικά δυναμικά τιμολόγια θα έλθουν όταν ο ΔΕΔΔΗΕ εγκαταστήσει τους έξυπνους μετρητές. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει παραλάβει 360.000 έξυπνους μετρητές και έχει ξεκινήσει να τους τοποθετεί κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα κτίρια. Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο τροφοδοτείται με τηλεμετρητές από την κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Το μεγάλο, όμως πρόγραμμα για την εγκατάσταση μέσω διαγωνισμού 7,5 εκατ. μετρητών που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά ρολόγια, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
Τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ θα αφορούν στις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, καθώς και σε μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση με «έξυπνους» μετρητές.
Σήμερα υπολογίζεται ότι το 45% με 50% του φορτίου αφορά επιχειρήσεις, που ηλεκτροδοτούνται στη μέση τάση και από μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης που έχουν εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές διαθέτουν ήδη διζωνικό μετρητή κατανάλωσης (το «νυχτερινό» μετρητή) που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρώτα πορτοκαλί τιμολόγια θα απευθυνθούν στο 1,5 εκατ. των παροχών με διζωνικό μετρητή και στους 360.000 νέους έξυπνους μετρητές, που καλύπτουν περίπου το 50-60% της κατανάλωσης.
Ποιοί και πόσοι καταναλωτές θα τα προτιμήσουν, θα φανεί στην πράξη. Εκτιμάται πάντως, ότι ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους, ενώ πιο ανελαστικά εμφανίζονται τα νοικοκυριά