Aνοικτό το ενδεχόμενο και μίας τρίτης λύσης στο ζήτημα της Elpedison, χωρίς όμως να την περιγράψει, άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς της Edison συνεχίζονται, καθώς και οι δύο πλευρές, η HelleniQ Energy και η Edison έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει η μία το μερίδιο της άλλης.
Oι δύο εταιρίες κατέχουν από 50% η κάθε μία στην Elpedison
Ο κ. Σιάμισιης, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της HelleniQ Energy είπε ότι μέσα στους επόμενους μήνες το θέμα της Elpedison θα λυθεί είτε με τoν έναν είτε με τον άλλο τρόπο, χωρίς να αποκλείσει την περίπτωση να υπάρξει και λύση πέραν της πλήρους αποχώρησης της μιας από τις δυο πλευρές .
Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μεριδίου 35% που κατέχει η HelleniQ Energy στο δημόσιο, το οποίο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει σήμερα το 65%. Ο ίδιος εκτιμά ότι το deal αυτό μπορεί να κλείσει ως το τέλος του χρόνου.
Αιτιολογώντας την απόφαση της HelleniQ Energy να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είπε ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια λαμβάνονται αποφάσεις από την ΔΕΠΑ, στις οποίες δεν έχει λόγο ο μέτοχος του 35%. Τόνισε ακόμα ότι η ΔΕΠΑ μετασχηματίζεται σταδιακά σε ενεργειακό όμιλο με δραστηριότητες ανταγωνιστικές προς την HelleniQ Energy, πράγμα που ενισχύει την απόφαση της πετρελαϊκής εταιρίας να απεμπλακεί από την εν λόγω συμμετοχή και παράλληλα υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης η ΔΕΠΑ χρησιμοποιήθηκε ως όχημα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής
Ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy προανήγγειλε επίσης την εξαγορά δικτύου πρατηρίων σε χώρα των Βαλκανίων, ενώ μίλησε και για τον αγωγό μεταφοράς καυσίμων Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, ο οποίος έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2011. «Έχουμε πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις για την επαναλειτουργία του αγωγού, πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουν και οι τελωνειακές διαδικασίες. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινώσουμε τη λειτουργία του αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει ποτέ. Δυστυχώς είμαστε μπλεγμένοι σε γεωπολιτική - επιχειρηματική - οικονομική πολυπλοκότητα που μας δημιουργεί πρόβλημα στο να λειτουργήσουμε σωστά για εμάς και για τη χώρα αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Σιάμισιης.
Tέλος όσο αφορά στην πράσινη ενέργεια, η HelleniQ Energy σχεδιάζει έργο αντλησιοταμίευσης , ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία, ενώ φαίνεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη άλλων έργων ΑΠΕ. Σήμερα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρίας σε ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά, ανέρχεται σε 380 MW