Aπό το ένα ρεκόρ στο άλλο πάνε οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβανομένων και των ρευματοκλοπών, στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, φθάνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2022 στο 18% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώθηκε στο δίκτυο διανομής!
Οι τεχνικές και οι μη τεχνικές απώλειες (βλ. ρευματοκλοπές) μετακυλίονται στο κόστος προμήθειας, χωρίς μέχρι σήμερα και παρά τα μέτρα που έχει λάβει η ΡΑΑΕΥ, ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), στις θέσεις που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου ΕΣΕΚ, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα και να ενσωματωθεί το κόστος των απωλειών στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή, σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής απόφασης της ΡΑΑΕΥ.
Υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής, ο ACER, ήδη από το 2021, έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι μία εκ των ελαχίστων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με συνέπεια όχι μόνον την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές αλλά και την έλλειψη κινήτρου του Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών.
Πάντως ήδη η ΡΑΑΕΥ έχει θεσπίσει ένα σύστημα μπόνους-μάλους για τον Διαχειριστή σε σχέση με την επίτευξη στόχων μείωσης των απωλειών.
Σχετικά με την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ο ΕΣΠΕΝ υπογραμμίζει ότι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον μετασχηματισμό της αγοράς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. και ζητεί όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, προκειμένου να εναρμονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες ανάπτυξης και παροχής σχετικών υπηρεσιών.
Επίσης ο Σύνδεσμος θέτει ζήτημα ατελούς λειτουργίας του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, τονίζοντας ότι παρά τις διάφορες νομοθετικές διατάξεις, η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν πληροί σε καμία περίπτωση τα αντικειμενικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως μια «ανταγωνιστική αγορά». Επισημαίνει την πλήρη έλλειψη οποιουδήποτε σαφούς μέτρου πολιτικής για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ, εκτιμώντας ότι υποβαθμίζει το ζήτημα. Τονίζει ότι το ΕΣΕΚ δεν καθιστά σαφή τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η εκτίμηση, στο ίδιο το κείμενο του Σχεδίου, ότι ο βαθμός συγκέντρωσης στην αγορά λιανικής θα βαίνει μειούμενος στο μέλλον, καθώς δεν προβλέπονται μέτρα ή πολιτικές προς στην κατεύθυνση αυτή. Προσθέτει δε ότι εκτός από το μερίδιο της δεσπόζουσας επιχείρησης (σσ ΔΕΗ) στη Χαμηλή Τάση όσον αφορά στην ποσότητα ενέργειας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το μερίδιό της στον αριθμό πελατών,, το οποίο τον Ιούλιο του 2024 στη ΧΤ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ανερχόταν σε 72%, έναντι μεριδίου 74% τον Σεπτέμβριο του 2021.