Παρά τις επιφυλάξεις των εταιριών προμήθειας ηλεκτρισμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργεις σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ “τρέχουν” το πλαίσιο για το λανσάρισμα στην αγορά των “πορτοκαλί”, δυναμικών τιμολογίων ως το τέλος του χρόνου, ενώ παράλληλα το υπουργείο προωθεί το “γύρισμα” στις μεσημεριανές ώρες, όλων των παροχών που σήμερα έχουν νυκτερινό τιμολόγιο, περίπου 1,4 εκατ. νυκτερινά ρολόγια.
Στόχος είναι να στρέψει το ταχύτερο δυνατόν την κατανάλωση ηλεκτρισμού στις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και είναι φθηνότερες οι τιμές ρεύματος στη χονδρική αγορά, προκειμένου στις περιόδους υπερπροσφοράς ηλιακής ενέργειας να μπορούν να απορροφηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού, ώστε να μειωθούν και οι περικοπές της έγχυσης ενέργειας από ΑΠΕ στο σύστημα.
Την περασμένη Παρασκευή, (20/9) πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας σύσκεψη για τα πορτοκαλί τιμολόγια, υπό την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και εκπροσώπους των εταιριών προμήθειας, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το timing παρουσίασης στην αγορά των πορτοκαλί τιμολογίων, καθώς χρειάζονται χρόνο για να προετοιμάσουν το προϊόν αυτό και να ενημερώσουν τους πελάτες τους.
Ιδανικά το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας θα ήθελε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια των επιχειρήσεων να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου τα νέα τιμολόγια να λανσαριστούν στην αγορά κατά τα τέλη του χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει εντός της εβδομάδας αυτής, δύο συναντήσεις με προμηθευτές για τους τύπους των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Τα πορτοκαλί τιμολόγια δεν αφορούν παρά ελάχιστους οικιακούς καταναλωτές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι η ύπαρξη τηλεμετρητή. Σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.
Ο τηλεμετρητής και η δυναμική τιμολόγηση δίνουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να “βλέπει” τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά και να προσαρμόζει ανάλογα την κατανάλωσή του, αν βέβαια μπορεί να μετατοπίσει χρονικά και τη χρήση του ρεύματος. Η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιριών προμήθειας να προτιμούν την ανά ώρα τιμολόγηση.
Σύμφων με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες καταναλώσεις, που διαθέτουν σήμερα τηλεμέτρηση συν αυτές που θα προστεθούν τον επόμενο χρόνο αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, εκτιμάται ότι το 55-60% της κατανάλωσης ρεύματος θα μπορούσε να ενταχθεί στη δυναμική τιμολόγηση ως το τέλος του 2025 Πάντως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξει ο καταναλωτής τη δυναμική τιμολόγηση είναι η προσαρμογή της λειτουργίας του στις ώρες που οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική είναι χαμηλές. Και αυτό εξαρτάται από το προφίλ, το είδος της δραστηριότητας και των εργασιών κάθε επιχείρησης.
Για τα νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να περιμένουν ως το τέλος της δεκαετίας για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών - αν και εφόσον τηρηθεί το τελευταίο χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ- η άσκηση της δυναμικής τιμολόγησης, ίσως αποδειχθεί πιο περίπλοκη. Και τούτο γιατί για να εκμεταλλευτεί τις μεσημεριανές ώρες χαμηλής τιμολόγησης ένα νοικοκυριό , που λείπει από το σπίτι επειδή τα μέλη του εργάζονται θα πρέπει να μπορεί να προγραμματίζει τις “έξυπνες” ενεργοβόρες συσκευές, πχ πλυντήρια, στεγνωτήρια κλπ, να λειτουργούν εκείνες τις ώρες. Και βέβαια, οι οικιακοί καταναλωτές που θα επιλέξουν δυναμικό τιμολόγιο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί το βράδυ, που οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα στη χονδρική, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία.