Nέα επιστολή προς την Κομισιόν, την τρίτη κατά σειρά, για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη σχεδιάζουν να στείλουν οι βιομηχανικές ενώσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, εν όψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που διεξάγεται στις 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.
Στο ίδιο Συμβούλιο, ο υπουργός Περιβάλλoντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να θέσει το θέμα, καθώς έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της κοινής επιστολής με τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου, , στην οποία οι τρεις υπουργοί επισήμαιναν τις υψηλές τιμές ρεύματος και των μεγάλων αποκλίσεων τιμών μεταξύ΄της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης, ζητώντας την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός θα θέσει ακόμα και θέμα απόζευξης των αγορών της ΝΑ Ευρώπης, αν συνεχιστεί το φαινόμενο, επικαλούμενος τις ανεπαρκείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, που οξύνουν τις περιφερειακές κρίσεις τιμών , όπως αυτήν του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή επιστολή των τριών υπουργών προτείνονταν έκτακτα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παικτών της αγοράς και η αναδιανομής τους στους καταναλωτές κλπ.
Μάλιστα η Ρουμανίας έχει ζητήσει από την Κομισόν αποζημίωση όταν υπάρχουν μεγάλες διαφορές τιμών ηλεκτρισμού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης.
Ωστόσο, στο Βουκουρέστι φαίνεται ότι τα πολλαπλά αιτήματα προς τις Βρυξέλλες έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.
Πρόσφατα, η ΕΕ έστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Ρουμανία, ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να περιορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, όπως και τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα, η Ρουμανία εφαρμόζει ειδικά μέτρα, που απαιτούν από ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρισμού να συνεισφέρουν όλα τα έσοδα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο τιμής σε ταμείο ενεργειακής μετάβασης και υποχρεώνουν τους παραγωγούς φυσικού αερίου να πωλούν μέρος της παραγωγής τους σε σταθερές τιμές σε ορισμένους πελάτες.
Με αυτό τον τρόπο η χώρα είχε εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα, σε σχέση με τις τιμές της χονδρικής αγοράς, για τους καταναλωτές, οικιακούς και επιχειρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι η επιστολή της Κομισιόν, αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραπομπής μίας χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Επιτροπή εγκαλεί τη Ρουμανίαγια για μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θεωρώντας ότι τα ειδικά μέτρα που εφαρμόζει περιορίζουν την ελευθερία των συμμετεχόντων στην αγορά να ορίζουν τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και τις εξαγωγές φυσικού αερίου,
Πλέον η Ρουμανία έχει προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να διορθώσει τις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
Επιπλέον, η Κομισιόν αποφάσισε να συνεχίσει την ανοικτή διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας πρόσθετη προειδοποιητική επιστολή στη Ρουμανία για τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώντας ότι ο περιορισμός των εξαγωγών είναι ασυμβίβαστος με τις συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ.
Ας σημειωθεί πάντως ότι οι αθρόες εξαγωγές ρεύματος από τη Ν.Α Ευρώπη, μέσω Ουγγαρίας, προς την Ουκρανία τον Ιούλιο συνέβαλαν σημαντικά στην εκτόξευση των τιμών τόσο στην εγχώρια χονδρική αγορά ηλεκτρισμού όσο και σε αυτές των γειτονικών χωρών. Την ίδια περίοδο μάλιστα είχε παρατηρηθεί μία μείωση των εξαγωγών προς Ουκρανίας από την Αυστρία και τη Γερμανία, η οποία είχε αποδοθεί σε τεχνικούς λόγους.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε απάντησή της προς τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρικάκο Μητσοτάκη σε επιστολή του ακριβώς για τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και τη μεγάλη απόκλιση με τη κατά πολύ φθηνότερη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε πως οι εξαγωγές στην Ουκρανία δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών, το ζήτημα της απόκλισης τιμών μεταξύ της φθηνότερης δυτικής και της ακριβότερης ανατολικής Ευρώπης, μία διαφορά που φθάνει και ξεπερνά κάποιες φορές ακόμα και τα 100 ευρώ/MWh, παραμένει, υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα και γενικότερα την οικονομία των χωρών με ακριβό ρεύμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Ιταλία, που επίσης παρουσιάζει υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά σε σχέση τους δυτικούς γείτονές της, εξήγγειλε πρόσφατα ένα ειδικό πακέτο για φθηνό ρεύμα προς τις βιομηχανίες της.
Ειδικές τιμές για τη βιομηανία αλλά και τους καταναλωτές παρέχει και η Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι επιστολές των ενεργειακών συνδέσμων, όσο και αυτή του πρωθυπουργού καθώς και των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών της Ελλάδος, όπως και το θέμα που θα θέσει ο κ. Σκυλακάκης στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αποσκοπούν στο να αποκατασταθεί μία ισορροπία τιμών μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης. Στόχος είναι αφενός οι βιομηχανίες της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών να μην βγαίνουν εκ προοιμίου εκτός ανταγωνισμού λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους και αφετέρου να μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες τους, οι οποίοι έχουν και χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.
Πάντως το timiing της κοινής παρέεμβασης των τριών χωρών δεν είναι ευνοϊκό, καθώς οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά σε σχέση με τα υψηλά του καλοκαιριού, συγκλίνοντας αρκετά με τις υπόλοιπες στην Ευρώπη, ενώ στις Βρυξέλλες δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.