Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Αρμενία κατά τη διάρκεια του 2013 ανήλθε σε 6,8%, σε σχέση με το 2012, καταγράφοντας το τρίτο μεγαλύτερο θετικό ποσοστό μεταξύ των χωρών ΚΑΚ, υπολειπόμενη μόνο του Κιργιστάν ( + 34,3% ) και του Ουζμπεκιστάν ( + 8,8% ).
Η Αρμενία από το 1992 και μετά αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα ηλεκτροδότησης, που επιτάθηκε με την υποχρεωτική αναστολή εργασιών του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μεντζαμόρ. Σταδιακά και με την επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου και την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε και κάλυψε ολοένα και περισσότερο τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης. Η Ε.Ε έχει θέσει κατ’ επανάληψη το θέμα ασφάλειας του εργοστασίου, τον εκσυγχρονισμό του οποίου έχει αναλάβει η Ρωσία, μετά από πρόσφατη συμφωνία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 η Κυβέρνηση της Αρμενίας προέβη στην πώληση του μεριδίου 20% που κατείχε στην μεικτή επιχείρηση με την ρωσική GazProm, η οποία πλέον ελέγχει πλήρως την ArmRosGazprom.
Η αξία των μετοχών της αρμενικής πλευράς εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 156 εκ$ και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του φυσικού αερίου.
Η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε στην κατάργηση του εξαγωγικού δασμού 30% για την πώληση του φυσικού αερίου προς την Αρμενία, γεγονός που θα μειώσει την τιμή σε 189$ ανά 1.000 cm3. Δεν αναμένεται πάντως μείωση της τιμής για τους καταναλωτές. Μετά τις αυξήσεις τιμών του Ιουλίου το κόστος ανέρχεται σε περίπου 80 ευρώ μηνιαίως για μία μέση οικογένεια, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Το μέγεθος της αρμενικής αγοράς δεν είναι μεγάλο αλλά οι θετικές εξελίξεις αύξησης των εξαγωγών μας το 2013 και η πολύ καλή εικόνα των ελληνικών προϊόντων στην αρμενική αγορά δημιουργούν περιθώρια αισιοδοξίας.
Εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πλήρους ένταξης της Αρμενίας στην Τελωνειακή Ένωση με Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν και το γεγονός αυτό καθιστά την χώρα πιθανή γέφυρα για ανάπτυξη εμπορικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε όλο τον συγκεκριμένο οικονομικό χώρο των περίπου 200 εκ. καταναλωτών.
Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών υπάρχουν για τις ελληνικές μελετητικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των έργων του αυτοκινητοδρόμου Βορρά – Νότου με δύο τρόπους :
Α) Συμμετοχή στην διαδικασία σύνταξης των μελετών και τις εργασίες κατασκευής των επομένων τμημάτων. Όλες οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του οργανισμού “North-South Road Corridor Investment Program”, διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα:
www.northsouth.am
B) Επενδυτική παρουσία, μέσω της ανάληψης κατασκευής τμημάτων τα οποία θα ολοκληρωθούν δια παραχώρησης και δικαιώματος είσπραξης διοδίων, μέσω της μεθόδου συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (Public Private Partnership).
Έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην προώθηση επαφών των επιχειρήσεων του τομέα της πληροφορικής και των τεχνολογιών αιχμής, με δεδομένη την προτεραιότητα που αποδίδουν οι αρμενικές αρχές στην ανάπτυξη αυτών.
Σημαντική ώθηση στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά της Αρμενίας μπορεί να προσφέρει η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής, σε συνεργασία με το Ελληνο – Αρμενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.