Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε νωρίτερα την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας και πρέπει να πληρωθεί το 1,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, πιθανώς σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με Μέρκελ – Ολάντ τις επόμενες ώρες. Η είδηση φαίνεται πως επιβεβαίωνεται από την Κομισιόν.
Μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Οπως δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΕΕ για την εξεύρεση λύσης την τελευταία στιγμή. Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πριν λίγο στη Βουλή διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση δημοψηφίσματος και μεταστροφή Τσίπρα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στις αποφάσεις του πρωθυπουργού βαραίνουν οι εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων και στα ΑΤΜ, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, οι εισηγήσεις υπουργών και στενών συνεργατών, αλλά και μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μαξίμου και οι οποίες δείχνουν δυναμική υπέρ του “ναι”. Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται απο ώρα σε ώρα πρωτοβουλία του κ.Τσίπρα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία θα τονίζεται ος αδιασάλλευτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα ΔΕΝ θα γίνει την Κυριακή ενώ υπάρχουν και οι προτάσεις για τη διεξαγωγή του αλλά με ένα νέο κείμενο συμφωνίας στο οποίο θα μπορεί να πει «ναι» και η κυβέρνηση Τσίπρα. Βεβαίως από τη Βουλή ο Νίκος Παππάς είπε πριν από λίγο από τη Βουλή ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά.
Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.
Η νέα συμφωνία
Η Ελλάδα πήρε τα ξημερώματα μήνυμα από τον Γιούνκερ, στο οποίο ζητά να γίνει αποδεκτό το προχθεσινό κείμενο των θεσμών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει "Ναι".
Σύμφωνα με το κείμενο, οι θεσμοί θα αποδέχονταν μια αλλαγή στο κείμενό τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ζητούσε έκτακτο Eurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση», ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει «Οχι».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντάς του να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ το οποίο δεν θα καταργηθεί.
Ο κ. Γιούνκερ προτείνει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπήρχε η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την επιστολή Γιουνκέρ θα έπρεπε να συγκληθεί την Τετάρτη το Eurogroup και να εγκρίνει τη συμφωνία, εφόσον βέβαια την αποδεχόταν η κυβέρνηση.
Την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας και δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.
Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι ασφυκτικά. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται. Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Μαργαρίτης Σχοινάς
«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα λήξει σήμερα τα μεσάνυκτα. Η πόρτα παραμένει ανοικτή για συμφωνία, αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες,, λέγοντας πως ακόμη δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδος.
Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε, η σχετική επικοινωνία έγινε μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως ο κ. Γιούνκερ ζήτησε να δει μια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση και περιέγραψε στον Τσίπρα πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. «Δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας ακόμα», είπε. Ο ίδιος σημείωσε πως η «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» είναι αυτή της Παρασκευής που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν την Κυριακή και προσέθεσε πως μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα απαιτούσε την στήριξη του Τσίπρα στο «Ναι» του δημοψηφίσματος.
«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει ένα γράμμα στον Γιούνκερ, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο οποίο αποδέχεται την πρόταση των τριών θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και δεσμεύεται για μια εκστρατεία υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα σε αυτή τη βάση», ανέφερε. Στη βάση αυτή ο κ. Σχοινάς δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το εάν η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα εν όψει δημοψηφίσματος αποτελεί ανάμιξη στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην άμεση αυτή κριτική.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως δεν υπάρχουν πλάνα για επίσκεψη του Γιούνκερ στην Αθηνά την Κυριακή εν όψει του δημοψηφίσματος, ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιδείξει ανεξάντλητα αποθέματα καλής βούλησης στο θέμα τις Ελλάδας.
Βερολίνο
Εν μέσω της έντονης κινητικότητας επί της πρωτοβουλίας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για συμφωνία την ύστατη στιγμή, Γερμανός αξιωματούχος δηλώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ πιστεύει ότι είναι πολύ αργά πλέον για να εξεταστεί παράταση του προγράμματος.