Εντύπωση προκάλεσε στην ενεργειακή αγορά η συζητούμενη αποχώρηση Γάλλων και Γερμανών από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Andriatic Pipeline (TAP). Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της αζέρικης Socar, μετέδωσε πως η Total και η E.ON, σχεδιάζουν την απόσυρσή τους από τη μετοχική σύνθεση του Διαδριατικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (μαζί ήλεγχαν το 19%). Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας στην Ελλάδα, δεν αξιολογούν το γεγονός ως ιδιαιτέρως σημαντικό, τονίζοντας πως τέτοιου είδους κινήσεις προβλέπονται, και, πάντως, δεν επηρεάζεται η εξέλιξη του project.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Socar, Vagif Aliyev, είπε σε δημοσιογράφους ότι «Total και E.ON σχεδιάζουν να αποσυρθούν από τον TAP» είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου "Caspian Oil & Gas" που λαμβάνει χώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, το στέλεχος του αζέρικου κολοσσού δεν επεκτάθηκε περαιτέρω, ενώ τόσο η Total όσο και η E.ON δεν προέβησαν σε σχολιασμό της είδησης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, ανώτερος αξιωματούχος της Socar, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία. Υπενθυμίζεται ότι, ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το αζέρικο πεδίο Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου παγκοσμίως, ως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 870 χλμ., θα συνδεθεί με τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή των Κήπων, διασχίζοντας την Ελλάδα και την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, για να καταλήξει στη νότια Ιταλία. Μέτοχοι στον TAP έως τώρα είναι η BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20% ), η Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%).
Την ίδια ώρα, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ, δηλώνει ότι οι διαφορές Σόφιας-Βρυξελλών για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream πρέπει να λύνονται με εποικοδομητικό διάλογο, με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να αρχίσει μια διαδικασία εναντίον της Βουλγαρίας για το συγκεκριμένο αγωγό. Η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κοινοτικού Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε ότι ο λόγος για την έναρξη της διαδικασίας είναι η παράβαση κανόνων κατά την ανάθεση της κατασκευής, της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού στην ανάδοχο εταιρία South Stream Bulgaria. Ο κ. Στόινεφ είπε ότι έχει καλέσει στη Σόφια εμπειρογνώμονες της Επιτροπής για συζήτηση όλων των θεμάτων του σχεδίου «South Stream», για τα οποία έχουν προκύψει διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Σόφια και στις Βρυξέλλες. «Εμείς πάντα είχαμε εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν και ελπίζω ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί και στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να φτάσουμε στην καλύτερη λύση» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν και της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την υλοποίηση του σχεδίου South Stream που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της τροφοδότησης της Ευρώπης με αέριο. Αυτό ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.
Στο μεταξύ, μειωμένες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σε σχέση με το 2013, αναμένεται να πραγματοποιήσει εφέτος η Gazprom. Σύμφωνα και πάλι με το Reuters, για το 2014 η Gazprom σχεδιάζει να εξάγει συνολικά 158,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου προς Ευρώπη και Τουρκία, έναντι 161,5 bcm που εξήχθησαν το 2013. Παράλληλα, η Gazprom αναφέρει ότι η μέση τιμή αερίου που χρέωνε πέρυσι τους πελάτες της στις εν λόγω περιοχές ανερχόταν σε 387 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Στις χώρες της Βαλτικής και της Κοινοπολιτείας Αυτόνομων Κρατών (CIS), η ρωσική ενεργειακή εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει περί τα 56,4 bcm αερίου το 2014, έναντι 59,4 bcm ένα χρόνο νωρίτερα.