Το Eurogroup ελέγχεται πλήρως από τη Γερμανία, στην Ελλάδα «την έστησαν» και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «χαραμίστηκε», αφού η ελληνική κυβέρνηση είπε «όχι» με τη σειρά της στο σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών για έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ. Αυτά και πολλά άλλα υποστηρίζει ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό New Statement.
«Αυτή η χώρα πρέπει να πάψει να ζει με ψευδαισθήσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε νέα δάνεια υποκρινόμενοι ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Οσο αυτό δεν συμβαίνει, κάνουμε το χρέος μας λιγότερο βιώσιμο, υπό τον όρο μεγαλύτερης λιτότητας, το οποίο συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μη έχοντες, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί ανθρωπιστική κρίση», εκτιμά μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Στην τηλεφωνική συνέντευξη, διάρκειας μίας ώρας, την οποία έδωσε στο αμερικανικό περιοδικό την περασμένη εβδομάδα και δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο Γ. Βαρουφάκης σχολίαζε τα μέτρα στα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή το βράδυ – που σήμερα μοιάζουν σχεδόν γενναιόδωρα για την ελληνική πλευρά – και εκτιμούσε ότι η οικονομική κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.
«Είναι μέτρα απολύτως αδύνατα, μη βιώσιμα και τοξικά. Είναι προτάσεις που παρουσιάζεις στην άλλη πλευρά όταν δεν θέλεις συμφωνία», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης εναποθέτοντας τις ελπίδες του στην «επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του χρέους». «Δεν μπορώ να πιστέψω ωστόσο ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα υπογράψει ποτέ κάτι τέτοιο. Εάν το κάνει θα είναι θαύμα», τόνιζε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγμάτευση τερματίστηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Την ώρα που τα πλήθη γιόρταζαν την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν για το σχέδιό του για έκδοση παράλληλου νομίσματος, κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ. Μόνο δύο ψήφισαν υπέρ. Τέσσερις ψήφισαν κατά και ο Γ. Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να πείσει τον έλληνα πρωθυπουργό. Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν αναπόφευκτη.
«Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό “όχι”, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου. Αντιθέτως, έπρεπε να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο New Statement.
Απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι δεν έκλεισε συμφωνία νωρίτερα, ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει πως τους πέντε μήνες που ήταν εκείνος υπουργός Οικονομικών η Τρόικα ουδέποτε διαπραγματεύτηκε πραγματικά. Χαρακτηρίζει δε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρχιτέκτονα των συμφωνιών που υπογράφτηκαν το 2010 και το 2012.
«Η άποψή του ήταν “Δεν συζητώ το πρόγραμμα. Αυτό συμφωνήθηκε από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μία εκλογή να αλλάξει οτιδήποτε”», υποστηρίζει ο Βαρουφάκης. «Τότε ίσως δεν θα πρέπει απλώς να γίνονται εκλογές πλέον στις χρεωμένες χώρες», ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, στο οποίο – υποστηρίζει - δεν πήρε καμία απάντηση.
Αναφερόμενος στον «διχασμό» που έφερε η ελληνική κρίση στην Ευρώπη και τις συμμαχίες υπέρ και κατά του Grexit που δημιουργήθηκαν αυτό το κρίσιμο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι η Ευρώπη υπήρξε πάντα ενωμένη σε ένα σημείο: την άρνησή της να διαπραγματευτεί. Παραδέχεται όμως μία κάποια διαφοροποίηση της Γαλλίας στην γερμανική γραμμή.
Αν και αποφεύγει να μιλήσει με ονόματα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να είναι φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα αποδεικνύονταν τελικά οι «πιο δραστήριοι εχθροί». Καθώς και ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των κυβερνήσεων με μεγάλο χρέος – Πορτογαλία. Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία – ήταν «η «επιτυχία μας», αφού θα σήμαινε τη δική τους πολιτική αποτυχία και θα τους υποχρέωνε να απαντήσουν στους δικούς τους λαούς γιατί εκείνες δεν διαπραγματεύτηκαν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι πίσω από κλειστές πόρτες υπάρχουν και άνθρωποι συμπαθείς, «ειδικά από το ΔΝΤ», επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεται στη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Μέσα στο Eurogroup ωστόσο υπήρχαν πολύ λίγες ευγενικές κουβέντες… Πολύ ισχυρές προσωπικότητες σε κοιτούσαν στα μάτια και σου έλεγαν “Εχεις δίκιο σε όσα λες, αλλά θα σε συνθλίψουμε έτσι κι αλλιώς”».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι είναι «πολύ φιλικές» - μολονότι την περασμένη Πέμπτη, οπότε παραχώρησε τη συνέντευξη, είχαν ήδη μία εβδομάδα να επικοινωνήσουν. Αν αισθάνεται απογοητευμένος; Ο ίδιος διατείνεται ότι βρίσκεται «στην κορυφή του κόσμου»: «Δεν ζω πλέον αυτό το πυρετώδες χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήταν απολύτως απάνθρωπο. Επί πέντε μήνες ήμουν με πέντε ώρες ύπνο. Είμαι επίσης ανακουφισμένος που δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλομαι σε αυτήν την απίστευτη πίεση να διαπραγματεύομαι για μία θέση που βρίσκω δύσκολο να υπερασπιστώ».